Huurders ontvangen sleutel nieuwe woning Soesterhof

Foto: Omnia Wonen

Dinsdag 15 december ontvingen de bewoners van het project Soesterhof de sleutel van hun nieuwbouwwoning. Dit duurzaam wonen-project is een initiatief van de bewonersvereniging Soesterhof.

Op het gelijknamige terrein wordt een mix van 30 koopwoningen en 12 huurwoningen gebouwd. Omnia Wonen draagt zorg voor de verhuur van de 12 sociale huurwoningen, bestaande uit 8 maisonnettewoningen en 4 appartementen. Soesterhof bevindt zich op de voormalige Wagenwerkplaats, tussen het Soesterkwartier en het spoor, vlakbij het station. De straat waaraan de woningen liggen, gaat Machinist heten; een verwijzing naar de historie van dit gebied. Het eerste woningenblok is begin december opgeleverd, dinsdag volgde het blok met huurwoningen. In februari 2021 betrekken de laatste bewoners hun huizen.

Omnia Wonen is enthousiast over de samenwerking met het bewonersinitiatief. Woonadviseur Jelmer Kwak: “Als volwaardig lid van de bewonersvereniging hebben huurders vanaf het begin van dit project kunnen meedenken en meedoen. Zo is Soesterhof echt een plek geworden van alle bewoners samen en kunnen zij elkaar versterken. Dit initiatief sluit perfect aan op onze visie op inclusie waarbij we inzetten op een samenleving waaraan iedereen op een gelijkwaardige manier deelneemt. Hierdoor was de samenwerking met de trekkers van Soesterhof dan ook snel gevonden.”

Woningnood

Daarnaast is er in Amersfoort een groot tekort aan sociale huurwoningen. De wachttijd voor een dergelijke woning kan oplopen tot 9 jaar. De focus van Omnia Wonen ligt daarom op het terugbrengen van het woningtekort voor mensen die zijn aangewezen op de sociale huurwoningmarkt. Deze 12 woningen dragen hier aan bij, naast de overige plannen die de woningcorporatie in Amersfoort heeft. Kijk hiervoor op www.omniawonen.nl

Over vereniging Soesterhof

Kenmerkend voor Soesterhof is dat het een initiatief is van de bewoners, voor de bewoners. Elke bewoner is lid van de bewonersvereniging. De afgelopen jaren hebben de bewoners van zowel de koop- als huurwoningen met elkaar nagedacht en bepaald over hoe hun ideale buurt eruit ziet. Die droom is nu verwezenlijkt met Soesterhof. Duurzaamheid was hierbij een belangrijk thema: de woningen zijn zo energieneutraal en duurzaam mogelijk gebouwd. Onder andere door het gebruik van milieuvriendelijke materialen en het zo zuinig mogelijk omgaan met energie. Ook sociale duurzaamheid krijgt de aandacht. Bewoners hebben hun eigen leven, maar zien wel naar elkaar om. Zo is er naast particuliere tuinen ook een collectieve tuin om het onderlinge contact te bevorderen. Meer informatie is te vinden op www.soesterhof.nl

Over de locatie

De voormalige Wagenwerkplaats in Amersfoort was van oudsher een terrein van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij en werd in 1904 aangelegd voor het herstellen van spoorwegmateriaal. Op het terrein in de wijk Soesterkwartier vond onderhoud van en reparatie aan goederenwagons plaats. Voor de Wagenwerkplaats is een bestemmingsplan in de maak. In de toekomst wordt er naast Soesterhof naar verwachting meer gebouwd.

Reacties