Oudste wasserij van Amersfoort ontwikkelt nieuwste snufjes

Foto: Google Street view

In Newasco, de oudste wasserij in de regio Amersfoort, vindt het wasgoed zijn weg door het hele bedrijf. In al het wasgoed zit een zeer vernieuwende chip, zodat veel processen automatisch gaan. Het gaat van wandhoge, beukende wasmachines vol schuim naar ingenieuze vouwmachines en belandt daarna in een dampende ruimte met een grote sorteermachine. Vakken met wasgoed verschuiven automatisch van positie en een lichtsignaal geeft aan waar een nieuw kledingstuk ingeschoven kan worden. Het is duidelijk dat dit familiebedrijf, dat al 120 jaar overgaat van generatie op generatie, volop innoveert.

“De technologie komt uit de Formule 1,” vertelt directeur Marc Nieuwland geanimeerd over de innovatieve wasbare chip die zijn bedrijf heeft ontwikkeld. Newasco chipt al het wasgoed – van handdoeken tot kleding – met Newid, een flinterdun schijfje.

Met dit snufje kan de was automatisch gesorteerd worden, maar de toepassingen zijn veel breder. “De chip is uniek in de wereld en helpt de gezondheidszorg vooruit. We werken samen met onder andere de GGZ, verpleeghuizen en woonzorggroepen. De chip werkt op de systemen die de gezondheidszorg al gebruikt. Deuren gaan al dan niet open waar iemand met gechipte kleding langskomt en bakens signaleren buiten waar de bewoners zijn. Dit zorgt voor meer veiligheid voor bijvoorbeeld dementerende ouderen. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een polsbandje, maar is veel safer en makkelijker omdat het in de kleding zit.”

Nieuwland is een trotse telg van de vijfde generatie die werkt in het familiebedrijf Newasco. “Innoveren vind ik belangrijk. Zo speel je in op nieuwe behoeften in de maatschappij en houd je je bedrijf gezond. Het was nogal een traject om deze chip verder te ontwikkelen. We moesten onder andere kijken hoe ver het chipsignaal reikt. Dat is normaal zo’n vijf meter, maar als de chip in de kleding gedragen wordt neemt dat af tot twee à drie meter. Daar moet je dan rekening mee houden. We zijn net uit de testfase en de chip wordt nu op twee locaties in de praktijk getest. Intern willen we overigens ook vernieuwen: ons pand op het bedrijventerrein in Amersfoort wordt te klein, daarom willen we uitbreiden en tegelijk overgaan op robotisering.”

Innoveren vind ik belangrijk. Zo speel je in op nieuwe behoeften in de maatschappij en houd je je bedrijf gezond. – Directeur wasserij Marc Nieuwland

Innovatie motor economie

In april 2020 heeft de provincie Utrecht de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij  externe link(ROM) opgericht om dergelijke vernieuwingen te ondersteunen, want de provincie ziet innovatie als motor voor de regionale economie. De ROM helpt vernieuwende bedrijven in de regio Utrecht die op zoek zijn naar geld of advies om te groeien, innoveren of exporteren.Nieuwland is in gesprek met de ROM om de interne en externe innovaties te helpen financieren, maar loopt daarbij wel tegen wat uitdagingen aan. “De ROM richtte zich in eerste instantie zich op startups, maar zeventig procent van alle ondernemingen in de regio is een familiebedrijf. Wij pleiten er daarom voor om ook innovatie in familiebedrijven te ondersteunen. Je helpt daarmee de lokale economie vooruit en de identiteit van de provincie blijft dan overeind. Familiebedrijven zitten namelijk in het DNA van de provincie: we sponsoren sportclubs, ondersteunen kunst en cultuur, zijn maatschappelijk betrokken en doen mee met lokale acties. De ROM luistert echt naar de vraag in de markt en kijkt nu hoe ze ook familiebedrijven kunnen gaan ondersteunen.”

Ruimte voor ontwikkeling

Relatiebeheerder Niels van Breemen van Newasco ervaart dat er bij een familiebedrijf veel ruimte is voor persoonlijke groei van medewerkers. “Ik help bijvoorbeeld al jaren bij de doorontwikkeling van de chip, naast mijn reguliere werk. Dat kan hier gewoon en zo leer ik ‘on the job’ nieuwe vaardigheden. Het was een enorme uitdaging om de chip geschikt te maken voor kleding, want je wilt ‘m niet voelen. En zo werd het van een hard stuivertje een flinterdunne, buigzame chip. Nu werken we aan de Newid 2.0, waarbij we de chip gaan koppelen aan domotica. Dat is een slim systeem waarbij apparaten met elkaar ‘praten’. Als bijvoorbeeld een bewoner van een zorginstelling met gechipte kleding valt, kan er een melding uitgaan aan verzorgers. Zo helpen we de gezondheidszorg vooruit.”

Als een bewoner van een zorginstelling met gechipte kleding valt, kan er een melding uitgaan aan verzorgers. Zo helpen we de gezondheidszorg vooruit. – Niels van Breemen

Afstemmen onderwijs op arbeidsmarkt

Nieuwland is begaan met ontwikkeling en onderwijs, zowel intern als extern. Vanuit die interesse en zijn rol als voorzitter van de Vereniging Amersfoortse Bedrijven heeft hij gesprekken met de provincie over de Human Capital Agenda, de Utrechtse arbeidsmarktagenda. Deze agenda van de provincie gaat over de vraag hoe je in onze regio het onderwijs afstemt op de arbeidsmarkt. Nieuwland: “Nieuwe bedrijven moeten passen in het ecosysteem van de regio. In onze regio zijn bijvoorbeeld veel MBO opleidingen. Dus moet je hier bedrijven binnenhalen waar MBO’ers aan de slag kunnen. Als je de bedrijvigheid gaat afstemmen op HBO’ers komen ze forenzen vanuit de Randstad en creëer je slaapsteden in onze provincie. De puzzel voor een gezonde, bloeiende regio zijn we samen met de provincie aan het leggen.”

Bron: provincie Utrecht

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen