Modelspoorders zetten zich in voor mensen met dementie

Foto: Nproject

Er wonen 66 mensen met dementie in de 3 hofjes van “Klein  Amersfoort” in verpleeghuis de Lichtenberg. De hofjes omringen het Jorisplein, het activiteiten plein, maar het grootste deel van de dag zijn daar minder tot geen activiteiten door de Corona perikelen. Door de corona kan er helaas minder georganiseerd worden, de verpleging heeft het daar ook druk met de corona, en daardoor is deze belevingsgerichte ruimte nu nog belangrijker geworden!

De Amersfoortse modelspoorders van NProject.org willen hen voor die ruimte heel graag een modelspoorbaan aanbieden, want zoiets spreekt erg tot hun verbeelding en de bewoners kunnen dat individueel beleven en gebruiken.

Ja, daar zitten wel wat haken en ogen aan, want het zelfstandig een trein op de spoorbaan zetten, met transformatoren werken is veelal geen optie. Maar als er door het indrukken van een knop een trein gaat rijden, een molen zijn wieken laat draaien en een lantaarnpaal gaat branden is dat wel goed mogelijk. Natuurlijk moet het ook stevig en solide zijn met zo min mogelijk kans op een storingen, want de verpleging heeft het al meer dan druk genoeg en zeker geen tijd om ook nog eens tussen het verpleegwerk door nog even een trein op de rails te plaatsen.

Wie o wie wil ons helpen zodat we deze mensen een zinvolle daginvulling kunnen bieden om zo de persoon die er mee speelt een extra prikkel te geven. De plannen zijn gereed, er is gekozen voor een rudimentair baanplan, de ruimte die de modelbaan gaat innemen is 1,20 bij 1,20 meter. Een gulle gever heeft het merendeel van het benodigde hout gesponsord. Ook heeft iemand al een groot gedeelte van de elektronica geschonken, maar we hebben op het moment dat we dit schrijven nog niet voldoende treinen, rails, huisjes, boompjes, verlichting en noem maar op.

We zijn dus op zoek naar mensen die zulke zaken nog thuis op de zolder hebben liggen en die dit voor dit project willen schenken Alles is welkom als het maar de schaal H0 of anders gezegd schaal 1 op 87 heeft. We willen niet alleen en mooie stevige modelbaan neerzetten, maar ook voldoende reserve spullen bij de modelbaan hebben voor het geval er iets kapot gaat. Want er is niets vervelender dan een modelbaan die niet werkt en waar geen trein meer rijdend op te zien is.

Maar dan zijn we er nog net niet, we zoeken ook mensen die een aantal dagen willen helpen bij de bouw van deze modelbaan. De rails moet gelegd worden, het landschap aangekleed, de elektronica aan gesloten, enz.  Dat is, best nog een aardige klus, maar het is voor een zeer goed doel en samen willen we de modelbaan zo maken dat de bewoners van de Lichtenberg Amersfoort er nog veel plezier van zullen hebben en daar doen we het voor!

Als je wilt meebouwen en/of spullen schenken, neem dan contact met ons op via  [email protected] of kijk op www.NProject.org   De bewoners van de Lichtenberg Amersfoort zullen er zeer blij mee zijn.

Ingezonden door Nproject.

Reacties