Burgemeester Bolsius in gesprek met studenten MBO Amersfoort over vrijheid

Foto: MBO Amersfoort

Op 8 december 2020 verzamelden studenten van de School voor Veiligheid van MBO Amersfoort zich op gepaste afstand in de Raadszaal van het Amersfoortse stadhuis. In het kader van ‘Herdenkingsjaar 75 jaar vrijheid’ kregen 25 studenten de kans om het Nationaal Gesprek over Vrijheid aan te gaan met burgemeester Bolsius.

In samenwerking met De Balie en MBO Raad heeft MBO Amersfoort het gesprek in de stad georganiseerd. In dit herdenkingsjaar was het originele plan om grote landelijke events rondom het thema vrijheid te organiseren, maar het coronavirus bracht hier verandering in. Dianne Stam Zielman, docent Burgerschap, MBO Amersfoort: ‘Als opleider vinden we het enorm belangrijk om aandacht te besteden aan het onderwerp. Zeker onder studenten van de School voor Veiligheid, die na hun opleiding ook in hun beroep verantwoordelijk zijn voor de vrijheid en veiligheid in ons land. Door dit gesprek op gang te brengen, zij het in andere vorm dan gepland, zorgen we dat ook de nieuwe generatie zich bewust is van de vrijheid waar we in kunnen leven, en dat dit niet vanzelfsprekend is.’

Nationaal Gesprek over Vrijheid met burgemeester Bolsius

Nationaal Gesprek over Vrijheid is een gesprek dat in het kader van dit herdenkingsjaar, een jaar lang wordt gevoerd door bestuurlijk Nederland met studenten. In het stadhuis in Amersfoort spraken studenten met burgemeester Bolsius over wat vrijheid en grondrechten in de praktijk betekenen. De studenten werden door de burgemeester meegenomen in de geschiedenis van de vrijheid van Amersfoort en kregen de ruimte om ook persoonlijke vragen te stellen. ‘Door deze gesprekken te voeren met jongeren, weet ik wat er onder hen speelt. Dat vind ik belangrijk. Daarnaast leer ik zelf elke keer weer van deze gesprekken en ik hoop ook dat ik studenten kan raken met mijn persoonlijke ervaringen’, aldus burgemeester Bolsius.

Vrijheid ten tijde van het coronavirus

Naast de rijke geschiedenis van ons land en de rol van vrijheid hierin, wordt er ook een link gelegd naar de coronacrisis en de vrijheidsbeperkingen die deze crisis met zich meebrengt. Zoals de gesloten horeca en het vuurwerkverbod. ‘We worden ook beperkt in onze vrijheid door de huidige maatregelen. We mogen al weinig en dan komt er ook nog eens een vuurwerkverbod bij’, klonk het in de Raadszaal. Naast de huidige frustraties die leven onder de studenten, werd er ook gesproken over de vrijheid in Nederland en hoe anders dat in andere landen is. Sary, student Beveiliging: ‘Door het er zo met elkaar over te hebben, realiseer je je wel echt dat we het goed hebben in Nederland. Ik ben blij dat ik hier ben opgegroeid.’ Ook zijn klasgenoot Quinten vond het een interessant gesprek: ‘Ik vond het vanuit mijn opleiding interessant om te horen hoe het er in de praktijk aan toe gaat op het gebied van vrijheid en veiligheid.’

Studenten volgende week in gesprek met Arjan Erkel

Het blijft niet bij dit ene gesprek met de burgemeester. Op 15 december gaan studenten van de School van Veiligheid in het Leerhotel van MBO Amersfoort het gesprek aan met Arjan Erkel over wat vrijheidsbeperking inhoudt. Hij werkte als arts bij Artsen-zonder-grenzen toen hij werd gegijzeld en twintig maanden van zijn vrijheid werd beroofd in Dagestan, Rusland.

Over MBO Amersfoort 

MBO Amersfoort is een regionaal opleidingen centrum (roc) met scholen in Amersfoort en Utrecht. Onze belofte is dat we onze studenten actief opleiden tot waardevolle, zelfbewuste vakmensen. En dat doen we samen met iedereen die daar belang bij heeft. De student zelf, onze medewerkers, partners, het bedrijfsleven en onze directe omgeving. Het onderwijs dat wij bieden is daardoor eigentijds. Het is een antwoord op ontwikkelingen in de arbeidsmarkt en het sluit aan bij de behoeften van onze student. Of de student nu vanuit het VO een opleiding wil volgen in het MBO, of vanuit een baan op zoek is naar ontwikkeling. En die behoeften verschillen en veranderen ook. Wij zien dat en we begeleiden waar nodig. Elke student die bij ons binnenkomt, ziet zijn waarde gedurende zijn tijd bij ons toenemen en kan met trots een nieuwe stap maken.

Binnen het concept ‘Onderwijs in Bedrijf’ heeft MBO Amersfoort eigen onderwijsbedrijven: Salon de Nieuwe Stad, Leerhotel Het Klooster, Fit Academie Bokkeduinen, First Class en Garage MBO Amersfoort en Warenhuis 8+.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen