Terug naar de coronamaatregelen van oktober

Foto:

Cijfers zijn nog steeds te hoog, maar de trend is dalend. En dus kunnen we een klein stapje terug doen. De cijfers laten zien dat de maatregelen en ons gedrag werkt.

Door Sam Fish

“We kunnen dit dus samen nog een keer voor elkaar boksen. We hebben elkaar nodig om elkaar en onszelf te beschermen. Laat dit een motivatie zijn om het nog wat langer vol te houden,” zegt Premier Rutte tijdens de persconferentie op dinsdagavond 17 november. “Het liefst nog een tandje erbij, want er is ruimte voor verbetering. Thuiswerken, een mondkapje op in de supermarkt en niet te veel mensen over de vloer halen.”

Maatregelen

Woensdag om middernacht zijn de twee weken met extra maatregelen voorbij. We gaan dan terug naar de situatie zoals die twee weken geleden was. Dat is de lockdown met de beperkingen sinds 13 oktober. Dat houdt in dat de horeca dicht blijft. Evenementen zijn ook niet toegestaan en het alcoholverbod na 20.00 uur blijft. Sporten doen we zonder publiek. Onder meer musea, theaters, zwembaden en pretparken kunnen na een sluiting van twee weken weer open. We mogen weer sporten in groepslessen. Mensen mogen per dag weer maximaal drie mensen thuis ontvangen en met maximaal vier mensen in groepsverband buiten zijn. En werk thuis.

Er komen voor nu geen extra maatregelen bij. Vier Sinterklaas in beperkte vorm. Doe dit in een klein clubje, desnoods verspreid over meerdere avonden. “Wees creatief.”

Vaccinatie

Er komen goede berichten naar buiten over een vaccin tegen het virus. Maar tot die tijd zullen we ons nog aan de maatregelen moeten houden. Er worden al plannen gemaakt over het vaccineren als het eenmaal zover is. Als dat punt eenmaal bereikt is, komt het kabinet met meer uitleg hierover.

Vanaf 1 december gaat overigens wel de mondkapjesplicht in. Dan moet je op alle publieke binnenruimtes een mondkapje op. Dit geldt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Kerst en Oud & Nieuw

De cijfers zijn lager, maar nog steeds te hoog. Minister De Jonge wil naar minder dan 1200 besmettingen per dag. “En we hebben allemaal gezien wat er gebeurt als we de maatregelen te snel laten versoepelen. Het is dus belangrijk dat we vol blijven houden,” aldus De Jonge. “De vraag is dan ook wat we met kerst en Oud & Nieuw gaan doen. Dat hangt allemaal af van de cijfers. Pas half december kunnen we daar iets over zeggen. En dat terwijl we het gezelschap tijdens de feestdagen nu zo hard nodig hebben. We moeten er samen voor zorgen dat we onszelf met de kerst geen derde golf cadeau doen.”

Op dit moment is er dus nog niets te zeggen over die tijd. Het is dus belangrijk om vol te blijven houden.

Reacties