Eemfors maakt Amersfoort weer bladvrij

Foto:

Het is herfst, de tijd dat de bladeren aan de bomen weer verkleuren. Een mooi gezicht, al die verschillende kleuren, maar ook de tijd dat bomen hun blad loslaten. Wist u dat veel bladval ook voor problemen kan zorgen? Daarom zijn de medewerkers van Eemfors druk in de weer om diverse plekken in Amersfoort bladvrij te maken.

Eemfors, stad- en groenonderhoud, is onderdeel van Amfors. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook zij merken dat het najaar weer is aangebroken en er wordt dan ook hard gewerkt om de straten, stoepen en plantenperken weer bladvrij te maken. Twee van hen, Roy Verkerk en Leentje Veenendaal, vertellen wat meer over hun werk.

“Kort geleden zijn we begonnen met het opruimen van blad. Dat gaat door tot aan het einde van het jaar, dan is het meeste weg. In januari werken we het dan nog bij en volgt de laatste poetsronde”, vertelt Roy. Het opruimen van het blad gebeurt op verschillende manieren. Roy werkt in een ploeg. De eerste blaast het blad bij elkaar, de tweede legt het blad zo neer dat de veegwagen het op kan zuigen en de derde haalt takken weg. Echt teamwork dus. Leentje werkt op basis van oproep. Als er meldingen binnen komen met locaties waar veel blad ligt, dan rijdt hij er heen en zorgt ervoor dat alles weer netjes wordt achtergelaten. Voor beiden geldt dat ze goed letten op plekken waar er veel blad ligt. Dat is nu heel belangrijk, want in de tussentijd blijft het blad vallen en dat moet goed worden bijgehouden. “Doen we dat niet, dan gebeuren er ongelukken”, vertelt Roy. Veel blad is glad en er kan van alles onder liggen. “Denk bijvoorbeeld aan spijkers en eikels”, vertelt Leentje, “of bijvoorbeeld flesjes”, vult Roy aan. “Mensen die expres door het blad fietsen, heb ik daardoor ook wel eens zien vallen. Voor de veiligheid moeten we daarom ook altijd vroeg beginnen. En zo ontlasten we mensen ook. Dan zijn winkels nog niet open, gevaarlijke kruispunten zijn dan nog niet druk en de scholen zijn nog niet begonnen. Gedurende de rest van de dag letten we ook goed op en passen we ons aan”, aldus Roy. Zo houden we bijvoorbeeld ook rekening met het weer, de windrichting, takken op de grond en verkeer.

Zowel Roy als Leentje vinden het werk erg leuk. Leentje: “ik heb veel vrijheid en het voelt fijn dat mensen weer veilig over straat kunnen”. Roy vult aan: “Blad opruimen vind ik het leukste om te doen”. “Het is buiten, ik houd van hard werken en het geeft veel voldoening om alles weer netjes achter te laten. We krijgen daarnaast ook mooie complimenten. Sinds kort werken we in Rustenburg en Liendert. Daar hebben mensen gezegd: “Sinds jullie hier zijn, is het nog nooit zo schoon geweest”. Daar doe je het voor! Ook krijgen we weleens koffie of iets lekkers aangeboden”. Zo nu en dan vinden de heren ook andere spullen tussen het blad. “We vinden nu vooral veel mondkapjes. Daar moeten mensen echt beter op letten met weggooien. Ook vinden we portemonnees, pasjes, een telefoon en zelfs een keer een iPad! Wij doen dan ons best om deze spullen weer naar de eigenaar te brengen. Ik ben zelf ook eens mijn telefoon verloren en dan ben je heel blij als iemand hem terugbrengt”, zegt Roy.

Blad opruimen is soms ook lastig. Het is moeilijk om precies op de erfgrens van mensen te blazen, vertelt Roy. We halen al wat extra blad weg, maar soms kan er toch wat blad de tuin in waaien. Daar proberen we goed op te letten. Ook staan er soms auto’s waardoor we niet overal goed bij kunnen. Daar blazen we dan wel omheen”. Leentje: “Je moet ook veel geduld hebben, even stoppen als er iemand aankomt en dan weer door”. “We werken hard, maar ook wij maken soms een fout”, voegt Roy daaraan toe. “Het is dan fijn als je op een vriendelijke manier met mensen in gesprek kunt gaan. Dan lossen we het samen op!”.

Reacties