Amersfoortse zusjes koken voor vrede

Foto: Jeanetta en Liana Sharoyan

Stel je voor dat het oorlog is in je moederland. Zelf woon je er al jaren niet meer, maar elke dag hoor je de vreselijke verhalen over vluchtelingen en slachtoffers van je familie die daar nog woont. Je kijkt van afstand toe en wilt graag iets betekenen. Dat overkwam de Amersfoortse zusjes Jeanetta en Liana Sharoyan. Sinds eind september woedt er een oorlog in hun moederland Armenië. Om geld in te zamelen voor hulp besloten ze een kookboek uit te brengen: Koken voor Artsakh.

De oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan gaat om het gebied Nagorno-Karabagh. Deze regio is al decennialang het toneel van spanningen en gewapende conflicten. De huidige uitbarsting van geweld is de meest heftige sinds de jaren negentig. Veel onschuldige burgers zijn het slachtoffer en grote stromen vluchtelingen vanuit Nagorno-Karabagh komen op gang. Jongens van amper 18 jaar oud worden opgeroepen om aan het front te vechten en het percentage soldaten dat weer thuis komt van het front is laag. Een diplomatieke oplossing lijkt door de complexiteit van het conflict op dit moment ver weg.

Hoewel de oorlog in de Nederlandse media nauwelijks aandacht krijgt blijven Jeanetta en Liana op de hoogte via schrijnende verhalen van directe familie in Armenië. Uit al die verhalen wordt één ding duidelijk; er is dringend hulp nodig voor slachtoffers en vluchtelingen. Hulp die door het armlastige Armenië zelf niet geboden kan worden omdat er een groot tekort is aan financiële middelen. Naast verdriet overheerst een gevoel van machteloosheid. De zusjes wilden graag wat betekenen voor hun moederland. Geïnspireerd door acties zoals die van Kim Kardashian en andere Armeniërs wereldwijd kwamen ze op het idee om een kookboek uit te brengen. Het boek is een bijzondere combinatie geworden van authentieke Armeense recepten en een kijkje in de eeuwenoude cultuur van het land.

De titel van het kookboek is ‘Koken voor Artsakh’. Dit is de Armeense naam voor Nagorno-Karabagh. Het is een uniek boek, want niet eerder verscheen er een Nederlandstalig Armeens kookboek. De zussen keken elkaar met ongeloof aan toen binnen twaalf uur na de lancering al ruim 100 exemplaren ge-pre-orderd waren. Zonder marketing of een commercieel plan en alleen via social media binnen de familie en kennissenkring komen er bestellingen vanuit heel Nederland en ondertussen ook uit België en Luxemburg binnen.

Het boek biedt een prachtige inkijk in de Armeense keuken en is voor 30 euro te bestellen via de website www.kokenvoorvrede.nl. De opbrengst komt geheel ten goede aan het Armeniëfonds (ANBI). Zij gebruiken dit geld voor medische hulp, hulp aan nabestaanden van slachtoffers en vluchtelingen en in een later stadium voor wederopbouw. En dat is waar ze het voor doen!

Reacties