Christa (50) uit Amersfoort te zien in Restaurant Misverstand op SBS6

Groepsfoto Restaurant Misverstand
Foto: William Rutten

De 50-jarige Christa uit Amersfoort heeft de ziekte van Alzheimer, maar wil nog graag plezier beleven en houdt van koken. Daarom doet zij mee aan het nieuwe tv-programma Restaurant Misverstand dat vanaf maandag 31 augustus te zien is bij SBS6. Samen met nog acht andere mensen met dementie runt zij onder de bezielende leiding van chef-kok Ron Blaauw een restaurant in Amsterdam.

Geen van de deelnemers heeft ervaring in de horeca, maar iedereen is gedreven om aan de slag te gaan. Johnny de Mol presenteert het programma en vertelt: “Met een beetje hulp, kleine aanpassingen en goede wil, hebben we in Restaurant Misverstand laten zien dat mensen met dementie nog van heel veel betekenis kunnen zijn. Dat is goed voor de maatschappij maar natuurlijk met name voor de deelnemers zelf, voor hun eigenwaarde. Dat is prachtig om te zien.”

‘Ik kan misschien niet alles meer, maar wel veel’

Deelnemer Christa woont samen met haar man in Amersfoort en is moeder van twee studerende kinderen. Vroeger werkte Christa onder andere in de catering en gaf ze kooklessen. Op een gegeven moment had zij door dat er iets niet pluis was en heeft zij zich laten onderzoeken. Twee jaar geleden werd de diagnose alzheimer gesteld. Christa zegt hierover: “Ik heb dementie maar ik ben niet zielig. Ik kan misschien niet alles meer, maar wel veel”.

Over Restaurant Misverstand – focus op wat nog wél kan

Restaurant Misverstand is een samenwerking tussen het in Amersfoort gevestigde Alzheimer Nederland en SBS6 om kennis over -en begrip voor- dementie te vergroten. Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland: “In deze serie leggen we de focus op wat nog wél kan met dementie. Dat is voor iedereen weer anders. Het is belangrijk dat er veel meer activiteiten op maat komen voor de groeiende groep mensen met dementie, zodat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen.

Restaurant Misverstand is geproduceerd door Concept Street en mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij. Het tv-programma is vanaf maandag 31 augustus -5 weken lang- om 21.30 uur te zien op SBS6.

Reacties