Digitale patiëntvoorlichting op maat

Animatie operatie knie
Foto: Meander Medisch Centrum

Meander Medisch Centrum breidt vanaf deze week het aantal digitale modules, waarmee patiënten zich vanuit huis kunnen voorbereiden op hun behandeling en komst naar het ziekenhuis, uit.

Na een proef bij de Orthopedie in 2018 biedt Meander ook digitale voorlichting aan bij Maag-, Darm- en Leverziekten (MDL) en het Opnameplein. Ook worden er behandelingen bij Orthopedie toegevoegd. Hierdoor hoeven deze patiënten in veel gevallen niet meer naar het ziekenhuis te komen. Een ontwikkeling die sinds de uitbraak van het coronavirus extra belangrijk geworden is.

Voorbereiding vanuit huis

In 2018 startte Meander, met behulp van de software van Medify, met een proef bij de Orthopedie waarbij patiënten met knieklachten sindsdien digitaal voorgelicht worden. Orthopedisch chirurg Robert Gaasbeek: “De patiënten worden thuis, via de computer, tablet of telefoon, voorgelicht over hun bezoek aan de poli, de eventuele operatie en de periode daarna. In de voorlichting combineren we allerlei middelen om patiënten optimaal voor te bereiden: foto’s, video’s, tekst, vragenlijsten en zelfs animaties van het kniegewricht en de operatietechnieken. De patiënt ziet, vanaf het eerste bezoek aan Meander tot aan het herstel thuis, stap voor stap wat hem te wachten staat. De patiënt heeft al voordat hij naar Meander komt een beeld van het ziekenhuis en van de arts. Dat neemt een stuk angst en onzekerheid weg.” De proef bij Orthopedie blijkt een groot succes en daarom breidt Meander de digitale voorlichting nu uit bij andere specialismen.

Meander gaat digitaal

Vincent van Luling, Director Digital & ICT in Meander: “Deze manier van voorlichten is de toekomst. Dat hebben de afgelopen maanden nog eens extra duidelijk gemaakt. We gaan de digitale voorlichting bij Orthopedie uitbreiden met heup- en schouderklachten. Bij de MDL wordt met behulp van de digitale voorlichting de pre-scopietijd verminderd. En patiënten die normaal gesproken als voorbereiding op een operatie naar het Opnameplein kwamen, worden nu digitaal voorgelicht en vullen online vragenlijsten in. Daardoor hoeven ze in veel gevallen niet meer naar Meander te komen. Op den duur willen we deze manier van voorlichten op veel meer plekken in het ziekenhuis gaan introduceren. Zo werken we, ook al is het op een afstand, samen met de patiënt en op een betrokken en moderne manier aan de gezondheid van die patiënt.”

Reacties