Geuren, kleuren en geluiden kunnen pijn doen

Foto: Publiek domein

Dinsdag 23 juni is het de Dag van de Overprikkeling. Op deze dag wordt landelijk aandacht gevraagd voor overprikkeling, een gevolg van niet-aangeboren herenletsel (NAH). InteraktContour, een zorgorganisatie die mensen met NAH ondersteunt, geeft tips waarmee op 23 juni extra rekening kan worden gehouden met overprikkeling.

Wat is overprikkeling?

Overprikkeling is een veelvoorkomend gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. De hersenen houden door de beschadiging minder zintuiglijke prikkels tegen. Dat leidt tot  klachten zoals hoofdpijn, braken, uitputting of tijdelijke verlammingsverschijnselen. Overprikkeling kan al snel optreden. Bijvoorbeeld een druk behangetje, vogels die fluiten, de radio in een winkel, zon of parfum. Prikkels die mensen met gezonde hersenen amper opvallen. Het doen van boodschappen kan daardoor een zware of zelfs een onmogelijke opgave zijn vanwege alle geluiden, geuren, kleuren en drukte in de winkels.

Huishoudelijke geluiden doen gewoon pijn

Een cliënt van InteraktContour vertelt hoe het is om overprikkelt te zijn: “Zonder zonnebril op of oordoppen in kan ik niet naar buiten. Boodschappen doen is een bijna onmogelijke taak geworden en ook thuis heb ik het zwaar. Normale huishoudelijke geluiden doen gewoon pijn”.

Ruim 300.000 mensen met overprikkeling              

Naar schatting leven in Nederland ruim 300.000 mensen menen met een ernstige tot zeer ernstige vorm van overprikkeling als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. Dat is bijna de helft van het totale aantal mensen met niet-aangeboren hersenletsel. En jaarlijks komen daar zo’n 40.000 mensen bij. Dat betekent dat in je omgeving zeker 2 mensen last hebben van overprikkeling.

Tips om rekening te houden met mensen met overprikkeling

Houd op dinsdag 23 juni daarom rekening met mensen die last hebben van overprikkeling. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

  • Draag schoenen met zachte zolen die niet piepen of klakken
  • Draag effen kleding zonder felle kleuren
  • Draag geen sterk parfum
  • Probeer gesprekken niet te luid te voeren
  • Zet je mobiele telefoon op ‘geluid uit’
  • Probeer niet met deuren te slaan, maar deze zachtjes dicht te doen
  • Probeer niet te fluiten
  • Houd het geluidsniveau van je radio en TV binnen je eigen muren

Over InteraktContour

De Dag van de Overprikkeling werd in 2017 voor het eerst georganiseerd door Hersenletsel-uitleg.nl.

Overprikkeling is een van de vele gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel. Andere gevolgen zijn bijvoorbeeld oververmoeidheid, apathisch of agressief gedrag en afasie (een taalstoornis als gevolg van NAH). Bij InteraktContour leren wij mensen omgaan met de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel in het dagelijks leven. Dat doen we aan de hand van behandeling, dagbesteding, individuele begeleiding en 24-uurs zorg bij jou thuis of op een van onze woonlocaties. Zie voor meer informatie www. interaktcontour.nl

Reacties