Aantal cybercrime-misdrijven in Utrecht toegenomen met 59%

In de provincie Utrecht werden afgelopen jaar 296 cybercrime-delicten geregistreerd. Ten opzichte van 2018 (186 delicten) is hiermee sprake van een stijging van 59,1%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Dutch-Tech Magazine, op basis van data van de politie over de afgelopen 8 jaar. Ook verschillen tussen gemeenten binnen Utrecht werden in kaart gebracht.

Cybercrime delicten in Nederland

In 2019 werden in totaal 4.700 cybercrime-misdrijven geregistreerd. Dit komt neer op gemiddeld bijna 13 misdrijven per dag. Bijna 13 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder was afgelopen jaar slachtoffer van cybercrime. De meeste slachtoffers waren tussen de 15 en 25 jaar oud. Over het algemeen geldt ook; hoe ouder de groep, hoe minder slachtoffers.

Relatief veel cybercrime-delicten in Utrecht

Op provinciaal niveau zijn grote verschillen te zien in het aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Noord-Holland had afgelopen jaar de meeste delicten (1.591). Ook Zuid-Holland (640) en Noord-Brabant (547) kenden relatief veel cybercriminaliteit. Zeeland kent, van alle provincies, het laagste aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Ook Limburg (159) en Flevoland (193) hadden een relatief veilig digitaal jaar. Utrecht is een provincie die -ten opzichte van de overige provincies- onder categorie ‘onveilig’ valt. 

Meeste Utrechtse registraties in gemeente Utrecht Binnen Utrecht kent de gemeente Utrecht de meeste cybercrime-misdrijven (86). Dit aantal vertegenwoordigt 29,1% van alle geregistreerde delicten binnen de provincie. Ook in Amersfoort (27), De Bilt (19), Veenendaal (16) en Woerden (16) waren er -binnen de provincie- relatief veel registraties. Bekijk hier alle gemeentelijke onderzoeksresultaten in Utrecht.

 

Reacties