Flehite verlengt tentoonstelling ‘Kunstenaars uit Noord-Holland’

Foto: Museum FLehite

De tentoonstelling Kunstenaars uit Noord-Nederland, Hendrik Werkman e.v.a. wordt verlengd t/m 2 augustus. Museum Flehite, momenteel gesloten vanwege de coronacrisis, zal zodra de omstandigheden het toestaan, de deuren weer openen voor publiek. Vanwege de verlenging van de tentoonstelling Kunstenaars uit Noord-Nederland zal de geplande zomerexpositie Sculpture Breathes Life, van de Amerikaanse kunstenaar Philip Haas, worden doorgeschoven naar 2021.

De tentoonstelling kan worden verlengd vanwege de genereuze opstelling van de bruikleengevers, Piet en Janny Niemeijer-Hidding uit Noordhorn. Bijna al het werk in de expositie is van hen afkomstig. Het echtpaar heeft in de afgelopen decennia een waardevolle collectie kunst bijeengebracht van kunstenaars uit Noord-Nederland, veelal aangesloten bij het bekende kunstenaarscollectief De Ploeg. In de collectie zijn werken opgenomen van o.a. Johan Dijkstra (1896 – 1978), Jan Altink (1885-1971), Abe Kuipers (1918-2016) en Jan Wiegers (1893-1959). Maar ook hedendaags realisme van kunstenaars als Douwe Elias en Siemen Dijkstra maakt onderdeel uit van de collectie, evenals het bij keramiekverzamelaars gewilde aardewerk van het Groningse merk Adco.
Als telg uit een drukkersfamilie heeft verzamelaar Piet Niemeijer veel belangstelling voor grafisch werk. Dit is af te lezen aan de collectie, die veel houtsnedes en enkele etsen omvat. Belangrijk in de verzameling zijn ook de unieke druksels van Hendrik Werkman.

H.N. Werkman

Hendrik Nicolaas Werkman begon zijn carrière als drukker. Hij had in eerste instantie een grote drukkerij, maar door zakelijke tegenvallers moest hij die verkopen. Hij begon opnieuw, met een kleine drukpers op de zolder van een pakhuis aan het Lage der A in Groningen. Vanaf 1917, na het overlijden van zijn eerste vrouw, begon Werkman met schilderen en werd hij lid van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg. Hij nam niet alleen deel aan activiteiten en exposities van De Ploeg, maar verzorgde ook het drukwerk voor de vereniging, waaronder affiches, uitnodigingen en catalogi. Op de zolder van het pakhuis ontdekte Werkman de mogelijkheden van de drukpers als artistiek uitdrukkingsmiddel. Daar ontstonden de voor hem zo kenmerkende ‘druksels’: eenvoudige, kleurrijke verbeeldingen met een grote zeggingskracht. Museum Flehite toont er bijna veertig.
Door bemiddeling van Willem Sandberg, in die tijd conservator en later directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, kreeg Werkman vlak voor de oorlog landelijke erkenning met een solotentoonstelling in het Stedelijk Museum. Op 10 april 1945, drie dagen voor de bevrijding van Groningen, werd Werkman doodgeschoten door de Duitsers. In de herfst van datzelfde jaar bracht Sandberg met de tentoonstelling ‘H. N. Werkman drukker-schilder’ een indrukwekkende hommage aan de vermoorde kunstenaar. Het was tevens het begin van een reeks tentoonstellingen over Werkman in het buitenland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen