Casper Kloet is nieuwe voorleeskampioen van Eemland

Foto: Bibliotheek Eemland

In een bomvol Icoon-theater was de spanning maandag 2 maart om te snijden. Tien voorleeskampioenen namen het tegen elkaar op in een zinderende finale. De jury had het heel erg moeilijk; deze tien leerlingen van scholen uit Baarn, Leusden, Bunschoten en Amersfoort overleefden al meerdere voorrondes, en lazen stuk voor stuk heel erg goed voor. Negen kinderen kwamen dan ook op een gedeelde tweede plek, maar er kon maar één leerling winnen, en dat was Casper Kloet van de Bolster uit Amersfoort!

De jury, bestaande uit Christien Manni (programmamanager van de Bibliotheek Eemland), Peet Koetsier (leesconsulent) en Mijke Pelgrim (kinderboekenschrijver en docent), roemde Casper om zijn fijne, duidelijke stem, de manier waarop hij contact maakte met het publiek, het plezier waarmee hij las, en zijn goed gekozen fragment – een grappig sprookje waar de hele zaal om moest lachen.

Casper gaat nu door naar de finale van de provincie Utrecht, met zijn hele klas als fanclub, en als hij in de provincie weer wint, kan hij zelfs de Voorleeskampioen van Nederland worden! De Provincie-finale is op 20 april in theater de Kom in Nieuwegein.

Ieder jaar organiseert de Bibliotheek Eemland de voorrondes en de finale van de regio Eemland. Alle scholen uit Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Leusden en Woudenberg kunnen hier aan meedoen door op school een voorleeskampioen te kiezen en deze aan te melden. De voorleeswedstrijden dragen enorm bij aan leesplezier en de promotie van lezen en kinderboeken.

Presentator Jebo verzuchtte dat hij álle boeken waaruit de kinderen voorlazen tijdens de wedstrijd nu moet lezen om te weten hoe het verder gaat.

Reacties