Minkema en Van Leushuis winnaars van Lagerhuis

Winnaar lagerhuisdebat minkema college uit Woerden
Foto: Provincie Utrecht

Het was weer spannend: de finale van Op Weg naar het Lagerhuis in het Huis van de provincie Utrecht. Twee finalisten van de V-rede, die een toespraak met als thema “Vrijheid” hielden. Nathalie van Leushuis won die. En drie spannende debatten waarin het Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium uit Amersfoort tegen het Minkema College uit Woerden tegen elkaar streden. Het Minkema won het debatwedstrijd nipt.

Op Weg naar het Lagerhuis vond de hele dag plaats in het Huis van de provincie Utrecht. Twintig scholen deden mee in meerdere rondes, voordat ze afvielen en er uiteindelijk twee finalisten overbleven.

De drie juryleden bij de finale Huib van Essen, gedeputeerde, Hanane Bittich, statenlid en Niek Dekker van het Debatbureau hadden het moeilijk. Niet alleen de twee scholen die debatteerden in de finale deden niet voor elkaar onder, maar ook de twee redenaren van de V-rede waren aan elkaar gewaagd.

Nathalie van Leushuis en Jae de Graaf spraken allebei over vrijheid, maar elk op een ander gebied. Nathalie had het over vrijheid van vrouwen en dat die nog niet voldoende was, omdat vrouwen nog steeds niet gelijk waren aan mannen. Jae had het over vrijheid voor LGBT-ers en vrijheid voor mensen met autisme. Dat deze groepen nog steeds gediscrimineerd worden. Beiden waren sterke en persoonlijke verhalen. Nathalie won uiteindelijk de prijs met een kleine marge; haar sterke blik die mensen dwong naar haar te luisteren.

De twee scholen die tegen elkaar debatteerden in de finale maakten ook door hun kwaliteit het een zware beslissing voor de jury. Er werd door de jury onder andere gekeken naar de meeste invalshoeken, de beste onderbouwing van argumenten, de beste lichaamstaal en nog meer zaken. Met één punt verschil won het Minkema College uit Woerden het van het Johan van Oldenbarnevelt College uit Amersfoort.

De landelijke finale is op 5 mei te zien op BNNVARA.

Bron: provincie Utrecht

Reacties