Siamangs zingen liefdeslied in DierenPark Amersfoort

Foto: DierenPark Amersfoort

Een mannetjes-siamang in DierenPark Amersfoort heeft gezelschap gekregen van een vrouwtje en dat de vonken er vanaf spatten, is van veraf te horen. “Als het klikt tussen twee siamangs, hoor je dit aan het gezang van de apen”, vertelt dierverzorger Yuma Berends. “Elk koppel zingt zijn eigen lied en deze twee zingen samen uit volle borst.”

Siamangs hebben een speciale keelzak die zij kunnen opblazen. “De keelzak werkt eigenlijk als versterker voor hun gezang”, legt Yuma uit. “In de ochtend bij het wakker worden geven zij een concert, dat begint met diepe tonen en eindigt in hoog gelach. Je kunt dit van mijlenver horen.” De apen geven dit concert om hun territorium te markeren en hun band onderling te versterken. Elk koppel of elke groep heeft een eigen lied.

“Het siamang-vrouwtje moet natuurlijk even wennen aan haar nieuwe onderkomen, maar deed al snel na de kennismaking voorzichtige pogingen om haar wederhelft te versieren”, aldus Yuma. “De twee siamangs zijn nu samen hun liefdeslied aan het oefenen. Wie weet kunnen wij over een tijdje zelfs nageslacht verwelkomen.” Bezoekers die in de ochtend DierenPark Amersfoort bezoeken, hebben de meeste kans om het siamang-koppel te horen zingen.

Reacties