Europese primeur voor Meander met nieuwe high-end CT-scanner

Sake Ceremoniy ingebruikname CT-scan
Foto: Meander Medisch Centrum

Meander Medisch Centrum heeft woensdag twee zeer geavanceerde CT-scanners officieel in gebruik genomen. Hiermee heeft Meander een Europese primeur: in het Amersfoortse ziekenhuis staat de eerste, in productie gemaakte, CT-scanner van Europa met uitzonderlijke mogelijkheden voor CT-onderzoek bij patiënten.

Deze Aquilion One™ Prism edition van de firma Canon beschikt over een extra brede detector waarmee het hoofd of het hart in een keer in beeld wordt gebracht, heeft een uitzonderlijk hoge resolutie en kan een scan maken tijdens een beweging voor de beoordeling van bijvoorbeeld gewrichten. Radioloog Jasper Florie: “Door de hoge resolutie en software met artificiële intelligentie wordt elk detail in het lichaam zichtbaar voor ons. Dat is enorme winst voor onze diagnoses. Maar ook de patiënt is beter af. Bij deze nieuwe CT-scanners is er minder blootstelling aan straling, is er minder contrastvloeistof nodig en kan er sneller gescand worden.”

Een CT-scan (Computer Tomografie) is beeldvormend onderzoek waarbij met röntgenstraling dwarsdoorsneden van het lichaam worden gemaakt. De scanner voegt de plaatjes weer samen tot een geheel. Op een CT-scan zijn botstructuren net als op gewone röntgenfoto’s goed te zien, maar daarnaast zijn de omgevende weke delen ook heel goed zichtbaar. Meander Medisch Centrum beschikte tot dusver over twee CT-scanners. De nieuwe CT-scanners van Canon vervangen een verouderde CT-scanner en met een derde scanner is er meer capaciteit beschikbaar.

Aangezien Canon een Japans bedrijf is, zijn beide scanners in gebruik genomen met Japanse ceremonieel. Lo Wuite en Yuki Hono (van Canon) en Frank de Reij en Martha Peters (van Meander) namen deel aan de Sake Ceremony (ook wel Kagami Biraki genoemd) waarbij zij met een houten hamer de deksel braken van een vat gevuld met Sake, Japanse rijstwijn. De gasten kregen daarna de Sake uitgeserveerd in speciale cederhouten bakjes. Canon en Meander onthulden ook de Daruma Doll, een traditionele Japanse holle, ronde pop van papier-maché. De Daruma Doll staat symbool voor veerkracht en doorzettingsvermogen. Beide ogen van de pop waren wit en zijn tijdens de ceremonie ingetekend door Canon en Meander. Met het inkleuren van ogen is de samenwerking tussen beide partijen bezegeld,

Reacties