Hooglanderveen is Hartveilig

Foto: Belangenvereniging Hooglanderveen

Op initiatief van  Bas van Gastelen, inwoner en wijkcoördinator van reanimatienetwerk Amersfoort, heeft de Belangenvereniging Hooglanderveen in 2019 een mooie doelstelling bepaald om heel Hooglanderveen Hartveilig te maken.

Hartveilig is binnen 6 minuten (zgn. 6-minutenzones) na een 112-melding van een hartstilstand te beginnen met de reanimatie en de dichtstbijzijnde AED aansluiten. Hiermee overbruggen de burgerhulpverleners de tijd tussen de 112-melding en de aankomst van de eerste ambulance. Zo wordt de overlevingskansen substantieel vergroot. En dit doel is bereikt met medewerking van Reanimatie Netwerk Amersfoort, de inzet van dorpsgenoten en bijdragen van donateurs. Vanuit het burgerinitiatief van Jan van den Berg zijn nog twee buurt AED acties gestart.

Een werkgroep van acht enthousiaste vrijwilligers is na de zomervakantie 2019 gestart en nu in januari is het project succesvol afgerond. Verspreid over Hooglanderveen zijn meerdere buitenkasten geplaatst met AED’s die 24/7 bereikbaar zijn. En binnenkort starten de basis- en herhalingscursussen waar mensen die wonen en/of werken in Hooglanderveen gratis gebruik van mogen maken. Meer dan 3% van de inwoners van Hooglanderveen is burgerhulpverlener en aangesloten op het reanimatie oproepsysteem HartslagNu. Dit is het hoogste aantal in de gemeente.

Vrijdagmiddag 31 januari werd het project feestelijk afgesloten samen met de bewoners, direct omwonenden en bij het project betrokken mensen bij appartementencomplex Veenhorst – een locatie waar ook een AED aan de buitengevel is geplaatst . Er werd een live reanimatie demonstratie getoond waarbij de wijkwethouder de heer Buijtelaar als burgerhulpverlener de reanimatie uitvoerde en hiermee het project succesvol af sloot.

Woont u niet in Hooglanderveen, maar wilt u ook uw wijk Hartveilig maken en uw weet niet goed hoe dit aan te pakken? Stuur dan gerust een bericht naar de belangenvereniging of stichting Reanimatie Netwerk Amersfoort.

www.bvhooglanderveen.nl / [email protected]

Reacties