Succesvolle start behandeling huidkanker in Meander met Mohs-chirurgie

Mohs chirurgie
Foto: Meander Medisch Centrum

Donderdag opereerde dermatoloog Ineke Janse de 100ste patiënt in het nieuwe centrum voor Mohs-chirurgie in Meander Medisch Centrum.

Mohs-chirurgie is een behandeling waarbij huidkanker, met name in het gezicht, minutieus wordt weggesneden met minimale beschadiging en minimale kans op terugkeer. Deze behandeling wordt sinds de zomer van 2019 door dermatologen Ineke Janse en Noor van Oosten in een speciale kliniek in Meander verzorgd. Noor van Oosten: “Deze vorm van precisie chirurgie is heel effectief want bij alle patiënten met huidkanker die we in het afgelopen half jaar hebben behandeld, is de tumor niet teruggekeerd. Van de 100 Mohs behandelingen tot dusver, gaat het bij 40% van de patiënten om een tumor op de neus, 13% had een tumor op de wang en 11% op de slaap. Dit zijn niet alleen heel gevoelige plekken, ze zijn ook heel zichtbaar. Het definitief verwijderen met minimale beschadiging is daarom heel belangrijk voor deze groep van patiënten.”

De Mohs behandeling is niet nieuw voor Janse en Van Oosten. Voorheen opereerden zij hun patiënten in het Isala ziekenhuis in Zwolle. Van Oosten: ”Nu patiënten de ingreep gewoon op hun vertrouwde locatie dichtbij huis kunnen krijgen en niet meer naar Zwolle hoeven te reizen, merk ik dat voor bepaalde patiënten een grote drempel is weggevallen. Voor met name ouderen en minder mobiele patiënten was het namelijk niet mogelijk om naar Zwolle te reizen en konden we ze dus niet de beste behandeling geven. Gelukkig is dat nu niet meer aan de orde.”

Ook de aanwezigheid in de kliniek van een huiskamer waar patiënten kunnen herstellen, is een groot succes. Gedurende de dag is er een vrijwilliger aanwezig die de patiënten opvangt, voorbereidt op de ingreep en zorgt voor eten, drinken en afleiding. Ook de partner, zoon of dochter die meekomt met de patiënt kan rekenen op deze verzorging. Van Oosten: “Juist die persoonlijke aandacht draagt bij een aan succesvolle behandeling en herstel. Dit is ook wat we teruglezen in de positieve recensies op Zorgkaart.”

De succesvolle start van Mohs-chirurgie in Meander biedt volop groeikansen. Van Oosten: “In zes maanden tijd hebben we met een goed en enthousiast team een mooi centrum neergezet. De patiënten tevredenheid is zeer hoog. Huidkanker is een nare aandoening die helaas steeds vaker voorkomt. Daarom willen we graag uitbreiden en het aantal behandeldagen verdubbelen.”

Reacties