Het verhaal uit het boek ‘Tarzan’ ontroerd en brengt emotie

Foto:

Afgelopen donderdagavond werd er in de pastorie van de geloofsgemeenschap Sint Martinus een lezing georganiseerd rondom het thema: Heelheid van de Schepping. Voor deze avond was natuurfotograaf Henk Ruitenbeek uitgenodigd om zijn presentatie “Emotions Of Life” te laten zien aan de 34 aanwezigen.

Het werd naast een persoonlijk gesprek een avontuurlijk programma met de mooiste verhalen, foto’s en muziek uit zijn boek Tarzan. In het persoonlijk gesprek liet hij zien wat de heelheid van de schepping met hem doet. Hierna nam hij de aanwezigen mee in een aantal verhalen dat iedereen kan lezen in zijn boek.

“De pracht van de dieren”

Een aantal aanwezigen vertelt hoe zij het vonden. Zo vertelde Wim Tolboom dat hij het prachtig en het zeer informatief vond. “Wat mij vooral ontroerde waren de beelden en ook het verhaal wat daarom heen zit.” Wim had ook zijn vrouw Willy meegenomen en zij gaf als reactie op deze avond: “Ik was getipt over de recente avond in Hooglanderveen en dat was zo prachtig en mijn schoondochter zei tegen mij dat je dit mee moet maken. Wat mij ontroerde was dat de foto’s op een groot scherm geprojecteerd werden en dat is imposant. Je ziet dan ook hoe dichtbij Henk met zijn fotocamera bij de dieren komt. Je ziet de pracht van deze dieren.”
Gerda van Leijenhorst uit Hoevelaken kwam samen haar man naar deze avond. Beiden houden van de natuur. “Ik vond het mooi om het verhaal van Henk te horen, omdat hij al zoveel jaren in Afrika heeft gewoond. Wat mij ook ontroerde was dat Henk heel mooi kan vertellen. Maar wat mij heel diep trof was dat wij mensen zelf dat mooie gebied stuk maken. Dit komt gewoon door onze luxe wensen, waardoor het daar onleefbaar wordt. Dit trof mij eigenlijk wel het meeste en dat liet hij vooral horen en zien in het verhaal van olifant Stompie. Dit zijn twee uitersten en je ziet dan dat Henk heel begaan is met de natuur.”
Bij de presentaties van Henk helpt Robert van de Grift hem. “Ik ben een goede vriend van Henk en assisteer hem bij dit soort avonden. Samen met Dolf van de Grift (vormgever) proberen we deze avonden vorm te geven en om de kennis over te dragen aan de belangstellenden. Het doet mij telkens heel erg veel en ik vind het ook belangrijk dat we heel zuinig met de natuur moeten omgaan. Wat ik ook bijzonder vind is dat de belangstellenden geraakt worden door de schoonheid van de foto’s. Het laat de veelzijdigheid van de natuur zien.” Ook Trudy Smink heeft grote interesse in de natuur. “Ik vind de foto’s overweldigend en mooi. Maar het is ook schrijnend dat er zoveel gestroopt wordt en dat daardoor zoveel dieren verdwijnen.”

“Het is altijd goed, al waren er maar 3 aanwezigen”

Henk Ruitenbeek reageerde zelf ook nog op de avond: “Ik ben erg ontroert van deze avond. Het was geweldig. Ik kon tussendoor zelfs geen glas water of koffie drinken. Ik ben helemaal leeg gepraat.” Wat hij ook mooi vond was dat er zoveel belangstellenden waren. Het thema: Heelheid van de schepping deed hem achteraf heel erg veel. “Ik denk nog vaak dat ik het verwende jongetje ben. Ik word met dit ontzettend verwend, want ik mag dit allemaal zien, voelen en beleven. Ik voel mij een bevoorrecht mens, financieel een stumpert en geestelijk ben ik een multimiljonair.”

Ingezonden door G. Hilhorst

Reacties