Veel veiligheidscamera’s in Amersfoort

Foto: Publiek domein

In de provincie Utrecht staan bij de politie in totaal 19.127 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 70 inwoners. Dit en meer blijkt uit stukken die VPNGids.nl na een Wob-verzoek in handen kreeg van de politie. Geregistreerde beveiligingscamera’s, die eigendom kunnen zijn van overheden, bedrijven en particulieren; worden door de politie ingezet om strafbare feiten op te sporen.

In de stad Utrecht staan, van alle 26 Utrechtse gemeenten, de meeste beveiligingscamera’s geregistreerd: 4.506. In Amersfoort worden op 4.471 camera’s beelden vastgelegd en Zeist maakt de top-3 compleet met 892 camera’s.

Cameradichtheid het hoogst in Amersfoort

De cameradichtheid, het aantal camera’s per 10.000 inwoners, is het hoogst in Amersfoort. Per 10.000 inwoners telt die gemeente 286 beveiligingscamera’s. Oudewater telt 268 camera’s per 10.000 inwoners. Nota bene: omdat Utrecht meer inwoners telt, zijn er per 10.000 inwoners minder camera’s, namelijk 128.

Meeste overheidscamera’s in Utrecht

Met name om camera’s van de overheid is de afgelopen jaren veel te doen. Veel mensen hekelen zich, vooral om privacy-gerelateerde redenen, aan dit soort camera’s die het publieke domein constant monitoren.

Binnen de provincie blijkt de overheid vooral in Utrecht alles goed in de gaten te willen houden. In die gemeente staan namelijk 520 overheidscamera’s geregistreerd. In Amersfoort zijn 84 publieke camera’s geregistreerd. In de Stichtse Vecht zijn daarna de meeste camera’s van de gemeente of een andere overheidsinstantie: 47. Meer weten over camera’s in Utrecht? Bekijk dan het complete onderzoek op VPNGids.nl.

Reacties