Nederland Leest was een succes in de Bibliotheek Eemland

November was Nederland Leest-maand in de Bibliotheek Eemland. Ook dit jaar was het weer een groot succes. Er kwamen heel wat bezoekers naar de Bibliotheek om meer over het thema Duurzaamheid te horen en om hierover in discussie te gaan. Daarnaast gingen 2430 bezoekers naar huis met het speciale Nederland Leest-boek.

Dit keer stond de bibliotheek in het teken van Jan Wolkers en Duurzaamheid. Bezoekers van de Nederland-Leest activiteiten kregen een bloemlezing met natuurverhalen van Jan Wolkers cadeau met als titel Winterbloei. Het boekje werd massaal meegenomen.

Activiteiten

De verschillende Bibliotheekvestigingen hadden heel wat activiteiten met het thema duurzaamheid op het programma staan. Naar de lezing van Keuringsdienst van Waarde-presentator Teun van de Keuken in het KAdECafé kwamen bijna 90 bezoekers. Zij kregen meer te horen over hoe de supermarkt met marketingtrucs producten verkoopt en hoe je al deze verleidingen moet weerstaan. Ook de lezing van Annejet van der Zijl in Leusden was erg populair. Hier kwamen 160 bezoekers op af. Van der Zijl werd in het kader van Nederland Leest Meer geïnterviewd door Ivan Borghstijn. Niet alleen de inhoud van haar succesvolle boeken als Anna, Sonny Boy en de Amerikaans Prinses kwamen aan bod, maar ook hoe haar onderzoek- en schrijfproces gaat en het Boekenweekgeschenk 2020 waarvan zij de schrijfster is.

In het Eemhuis was daarnaast een Repaircafé in samenwerking met de War. Meer dan 20 mensen lieten iets repareren. Er zijn veel waterkokers gemaakt, een trui en zelfs een hele oven. Ook konden bezoekers kennismaken met de Stadswormerij. Hier kwamen meer dan 80 mensen op af. Naar de Tegenlicht meetup in KAdECafé over waterhuishouding en de stijging van de zeespiegel kwamen meer dan 30 bezoekers. De jongste was slechts 10 jaar oud. “Zij is degene die er het meest mee te maken krijgt”, beargumenteerde haar moeder.

Keilab

Met het Keilab-scherm werd daarnaast gevraagd welke tips bezoekers hebben om minder afval te produceren. Meer dan 500 bezoekers hebben een tip ingestuurd. De meestgehoorde tips waren: minder eten inpakken met plastic, meer herbruikbare producten gebruiken, meer tweedehandse spullen kopen en consuminderen. Ook vroegen wij bezoekers of zij denken dat Amersfoort ooit aan zee komt te liggen. Van de 515 antwoorden zeiden 321 mensen ja en 194 mensen nee.

Reacties