Anaïs (9) haalt 10.000 euro op met eigen stichting

Foto: A voor Afrika

In een half jaar tijd is het de 9 jarige Anaïs van der Vat uit Amersfoort gelukt om maar liefst 10.000 euro op te halen met haar stichting, A voor Afrika. Het geld steekt Anaïs in ontwikkelingsprojecten in Afrika. Zo heeft ze onder meer een school in Tanzania voorzien van 12 nieuwe toiletten en gaf ze 280 mensen een maand lang te eten na de cycloon in Mozambique. Maar als het aan Anaïs ligt blijft het hier niet bij, met haar kerstactie hoopt ze nog veel meer geld binnen te halen.

Het idee voor haar eigen stichting is bij Anaïs ontstaan toen zij in 2017 met haar vader en stiefmoeder door Tanzania reisde. De toen 6-jarige Anaïs was behoorlijk onder de indruk van hoe de kinderen daar leven en naar school gaan. ‘Tijdens een bezoek aan een basisschool in de Mayoka Community in Tanzania bedacht ik dat deze school er heel anders uit ziet dan mijn eigen school. Ik wilde deze kinderen heel graag helpen’, aldus Anaïs. Twee jaar later maakte Anaïs deze plannen concreet, met de oprichting van haar stichting.

Stichting A voor Afrika heeft als doel verschillende ontwikkelingsprojecten in Afrika te ondersteunen. Geld haalt Anaïs binnen met de verkoop van zelfontworpen sleutelhangers en het ontvangen van donaties via haar website. De volledige opbrengst gaat naar de projecten, alle onkosten worden vergoed door het bestuur van de stichting. Anaïs kiest alle projecten persoonlijk uit.

Het eerste project was de Mayoka basisschool in Tanzania, waar ze met een donatie van ruim 4000 euro in samenwerking met de Africa Foundation de bouw van 12 toiletten heeft weten te realiseren. Deze toiletten zorgen voor een goede hygiëne op deze school, wat belangrijk is om verspreiding van ziektes te voorkomen.

Het tweede project dat financiële steun ontving van de stichting was noodhulp in Mozambique. Nadat er in maart een cycloon over het land raasde, hadden zo’n 1,85 miljoen mensen hulp nodig. Via de organisatie Save the Children zorgde Anaïs er met haar bijdrage van 3000 euro voor dat 280 mensen een maand lang te eten kregen. Dankzij deze donatie ontving Anaïs een uitnodiging bij Save the Children op kantoor, waar ze onder andere met directeur Pim Kraan sprak over haar toekomstplannen.

Want plannen voor de toekomst zijn er genoeg. Op dit moment probeert Anaïs met haar kerstactie, waarbij de sleutelhangers tot het einde van het jaar zijn afgeprijsd, geld binnen te halen voor de aanschaf van een waterpomp op zonne-energie voor een medische kliniek in Kenia.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen