Leusdense wint goud in ijskoud Zweden

Foto: Kelly van Ruler

Kelly van Ruler uit Leusden mag zich sinds dit weekend wereldkampioen noemen. Ze nam in het Zweedse Are deel aan het Spartan Ultra Wereld Kampioenschap, een 24-uurs wedstrijd waarbij de deelnemers minstens 50 km moesten afleggen en obstakels moesten overwinnen.

Spartan Race staat bekend om het organiseren van obstaclerun op lastig begaanbare terreinen. Zo ook dit WK, dat plaatsvond ik een skigebied. De ronde besloeg 8 km, maar telde wel 600 hoogtemeters en een 25-tal obstakels, variƫrend van touwklimmen, het lopen met zandzakken en technische obstakels die op armkracht moeten worden overwonnen. De atleten hadden 24 uur de tijd om een zo groot mogelijke afstand af te leggen. Kelly kwam uit in de Age Group 30-34 jaar en wist 7 rondes te volbrengen, wat haar de winst opleverde in haar categorie.

Voor het WK was Kelly nog niet overtuigd van haar kansen: “Eind vorig jaar zei ik: ‘Dit wordt mijn Spartan jaar’. Het doel is om alle drie de Spartan World Championships te finishen. Een podium plaats is een mooi extraatje maar gezond finishen is het belangrijkste. Ik weet namelijk ook hoe het is om niet te finishen en een ‘DNF’ (did not finish) achter je naam te hebben.”

Dat ze nu met goud thuis komt had ze dan ook niet verwacht. “Ik kijk erg positief terug op de race en dat komt niet alleen door de gouden plak. De hele race heb ik een positieve vibe gehad en van iedere ronde heb ik oprecht genoten. Na een ronde kom je terug in de transition area, waar je kan eten, droge kleding aan kan doen, rust kan nemen, etc. De sfeer hier was fantastisch en ik had de mogelijkheid om hier alle supportberichtjes op de telefoon te lezen. Dat gaf zoveel energie! Na 7 rondes, waarvan alleen de eerste twee met daglicht en met -17 graden en ruim 19 uur onderweg te zijn geweest, vond ik het gezegend. De laatste ronde was ik door de gladheid een paar keer hard onderuit gegaan. Ik wilde geen risico meer nemen en wist op dat moment ook dat de andere deelnemers in mijn Age Group me niet meer in konden halen in het klassement.”

 

 

Reacties