Petitie voor behoud nachtnet Amersfoort – Utrecht

Foto: Red de trein!

Actiegroep Red de trein! is een petitie gestart om de gemeenteraad op te dragen voor behoud van het nachtnet te stemmen.

Sinds 2013 rijdt er een nachttrein in de nacht van vrijdag op zaterdag én zaterdag op zondag van Amersfoort naar Utrecht en terug. In de komende weken besluit de gemeenteraad of dat na 2020 ook nog het geval is. Amersfoort Centraal Station loopt daarmee de kans afgesloten te worden van het nachtnet. Het is onacceptabel om nu de stekker uit de nachttrein te trekken vind actiegroep Red de trein!. “Amersfoort hoort als grote stad in de Randstad ook in de nacht bereikbaar te zijn met het openbaar vervoer, zeker in het weekend”, zegt Daan Hermsen van Red de trein!.

“De reizigersaantallen van het Amersfoortse nachtnet groeiden afgelopen jaren met een percentage dat ongehoord is in de OV-wereld en komen ook uit boven het minimumaantal dat de gemeente zelf heeft gesteld.” Gemiddeld rijden 51 personen per trein met het nachtnet. De gemeente heeft 50 als minimumaantal gesteld, de doelstelling is dus behaald. “Daarnaast zou het heel naar zijn om juist in de maand dat we station Amersfoort naar Amersfoort Centraal omdopen naast andere grote steden de nachtnetaansluiting laten vervallen”

In de Amersfoortse politiek klinken geluiden om af te zien van het nachtnet en mogelijk te kijken naar nachtbussen of andere alternatieven. Geen oplossing vind Red de trein! “Met deze aantallen reizigers is een bus helemaal niet praktisch. Bovendien duurt de reis dan geen 13 minuten, maar al gauw 40 minuten. Dat is een weg die we niet in moeten slaan.”

Dankzij het huidige nachtnet kunnen reizigers vanuit Amersfoort uiterlijk om 02:38 nog naar Utrecht en reizigers vanuit Utrecht om 03:00 uur terug naar Amersfoort. Het is dus niet zo dat de nachtnetaansluiting perse een studentenstaptrein is. Na een mooie operavoorstelling in Amsterdam of een concert met een drankje achteraf ben je ook al snel aangewezen op het Amersfoortse nachtnet.

Binnen Amersfoort kun je na het nemen van het trein nachtnet overstappen op nachtbus verbindingen naar onder andere Vathorst, Soest, Leusden en Bunschoten-Spakenburg. “Mocht de gemeenteraad besluiten te stoppen met de nachttrein, dan vrezen wij ook voor het bestaan van de nachtbussen. Veel reizigers uit de nachttrein nemen de nachtbus”

Red de trein! verwacht dan ook dat stoppen met het nachtnet zal leiden tot de complete stopzetting van het openbaar vervoer in de regio in de nacht. “Dit zal leiden tot meer jongeren in de auto, verminderde aantrekkelijkheid van Amersfoort en een dreun op de ambitie van Amersfoort. Niet doen dus! De nachtaansluiting Amersfoort Centraal Station, met maar 13 minuten reistijd van en naar Utrecht Centraal Station moet ook na 2020 blijven bestaan.” De actiegroep roept op om de petitie te tekenen.

Reacties