Dirk-Jan Scharrenburg TaalHeld Provincie Utrecht

Foto: Amfors

Woensdag is Dirk-Jan Scharrenburg van Amfors uitgeroepen tot TaalHeld van de Provincie Utrecht, in de categorie ‘taalcursist’! In de Week van de Alfabetisering werd hij op woensdag 11 september met dit goede nieuws verrast door wethouder Cees van Eijk van de gemeente Amersfoort.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven. Om hier meer aandacht voor te vragen reikt Stichting Lezen & Schrijven sinds 2015 de TaalHeldenprijzen uit. Deze prijzen zijn bedoeld om mensen in het zonnetje te zetten die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor een beter geletterd Nederland. “Ik ben echt stomverbaasd, sta nog een beetje te trillen op m’n benen”, aldus de gloednieuwe Taalheld. “Ik wist wel dat ik genomineerd was, maar dat ik zou winnen… echt erg onverwacht en leuk.”

Als ervaringsdeskundige heeft Dirk-Jan zich de afgelopen jaren ingezet voor een beter geletterd Nederland. Op eigen initiatief heeft hij lessen Nederlands gevolgd bij zijn werkgever Amfors, waardoor hij alsnog de benodigde vakdiploma’s heeft gehaald. Als geen ander herkent hij de signalen van laaggeletterdheid en levert daardoor een belangrijke bijdrage aan het agenderen van dit onderwerp binnen het bedrijf.

De leidinggevenden zijn hierdoor beter in staat signalen bij medewerkers te herkennen en hen te helpen met hun laaggeletterdheid. Daarnaast is Dirk-Jan ook Taalambassadeur en vanuit deze rol pleit hij in heel Nederland voor meer aandacht voor laaggeletterdheid. Zo was hij o.a. te zien in Hart van Nederland.

“Amfors is trots op Dirk-Jan! Wij onderschrijven de visie dat het hebben van werk voor een groot deel de eigenwaarde bepaalt en dat je door werken ook sociaal interactief bent. Een goede taalbeheersing is daarbij belangrijk”, aldus algemeen directeur Ronald de Koning. “Dirk-Jan is niet alleen een voorbeeld, maar ook de perfecte link tussen laaggeletterden en de instanties. Dat maakt hem tot een geweldige en welverdiende TaalHeld!”

Wethouder Van Eijk: “De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen in onze stad mee kan doen in onze samenleving. En wie daarbij hulp nodig heeft, willen wij die bieden. Moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen kan voor mensen een belemmering zijn in het dagelijks leven. Het is daarom goed om te zien dat deze mensen bij diverse organisaties in de stad terecht kunnen om bij te leren. Dirk-Jan heeft dat gedaan, zijn leven is daardoor veranderd en dat is zeker iets om trots op te zijn.”

Landelijke TaalHelden verkiezing

In alle provincies worden momenteel de TaalHeldenprijzen uitgereikt. Uit deze provinciale winnaars worden in januari 2020 drie landelijke Taalhelden verkozen (één per categorie: Taalcursist, Taalbegeleider of Bruggenbouwer). Zij ontvangen uit handen van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de landelijke TaalHelden prijs.

Reacties