Historische installatie brengt koningsdrama Oldenbarnevelt en Prins Maurits tot leven

Foto: Museum Flehite

Wat ging er mis tussen Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Oranje? In een nieuwe historische installatie in Museum Flehite, wordt het koningsdrama dat zich vierhonderd jaar geleden in Nederland afspeelde, op expressieve wijze tot leven gebracht. Vanaf zaterdag 14 september, de geboortedag van Johan van Oldenbarnevelt, is de installatie open voor publiek. Museum Flehite is deze zaterdag én zondag 15 september gratis toegankelijk.

Bij de nieuwe installatie sta je als bezoeker midden in het verhaal en komt de geschiedenis van alle kanten in beeld, geluid en objecten op je af.  Stephanie Louwrier, actrice met Amersfoortse roots, neemt je als verteller mee door een verhaal, dat begint als een successtory, maar dat uitmondt in een machtsstrijd met dodelijk afloop. Museum Flehite beoogt met de installatie om een stuk Nederlandse historie op een meeslepende en toegankelijke manier tot leven te brengen. De nieuwe presentatie is onderdeel van de tentoonstelling Johan & Maurits – van vriend tot vijand, die al eerder dit jaar van start ging.

Herdenkingsjaar

Dit jaar is het vierhonderdste sterfjaar van Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Van Oldenbarnevelt, grondlegger van het huidige Nederland en één van de belangrijkste staatslieden uit de Nederlands geschiedenis, werd in Amersfoort geboren. Reden voor Amersfoort om hem dit jaar te gedenken met diverse activiteiten. De installatie in Museum Flehite is één van de initiatieven die in het kader van de herdenking plaatsvinden.
Vanaf zaterdag 14 september vinden daarnaast ook diverse andere activiteiten plaats die Van Oldenbarnevelt herdenken.

Makers installatie

De historische installatie werd in opdracht van en in samenwerking met Museum Flehite ontwikkeld door Moodfactory. Script en regie zijn van Erris van Ginkel. Producent: Mandy Lim.
De stemmen van Johan van Oldenbarnevelt en Maurits van Oranje zijn van Wil van der Meer (Johan) en Merijn Klaver (Maurits). Decorontwerp en bouw werden verzorgd door André Postma. Animaties zijn van Studio05. Erwin van den Broek is verantwoordelijk voor techniek van beeld en geluid.
Het concept van de installatie werd ontwikkeld door Léon Wennekes.

De installatie kwam tot stand met steun van Gemeente Amersfoort, Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F.Hein fonds, Sociaal Cultureel fonds De Amersfoortse en VSB fonds.

Reacties