Extreme hitte houdt het land in z’n greep

Foto: Publiek domein

Met temperaturen van zo’n 35 graden werd dinsdag de warmste 23 juli ooit gemeten. En we zijn er nog niet. Vanwege de hitte is het Nationaal Hitteplan van Het RIVM weer van kracht.

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de komende dagen voor het hele land met uitzondering van het Waddengebied, waar code geel geldt. Woensdag stijgt de temperatuur naar maxima tussen de 32 en 39 graden en donderdag kan zelfs de 40 graden worden aangetikt. Ook vrijdag is er nog sprake van een tropische dag met een temperatuur naar 31-37 graden. Vanaf het weekend wordt het iets koeler. In de nachten koelt het maar weinig af. De temperatuur blijft dan hangen rond de 20 graden.

Nationaal Hitteplan

Het Nationaal Hitteplan van het RIVM is van kracht. Een oproep om te letten op de kwetsbare mensen om ons heen zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement. Voor hen brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Door de uitzonderlijke temperaturen kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of zonnesteek. Let goed op symptomen die daarop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. Waarschuw een arts bij ernstige klachten of als de klachten niet snel afnemen.

•    Drink voldoende;
•    Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
•    Zoek de schaduw op;
•    Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
•    Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
•    Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;
•    Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Bronnen: RIVM en KNMI

Reacties