De binnenstad vergroent

Foto: Lekkerinjetuin.nl

Deze lente is er een leuke geveltuinen actie voor bewoners van de historische binnenstad van Amersfoort. De gemeente heeft in het kader van Visie Stadshart extra budget beschikbaar gesteld om de binnenstad te vergroenen.

De Ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort doneerde 70 vlinderstruikjes bij deze actie. Onderdeel van de geveltuinenactie is gratis hulp bij de aanleg, het inplanten en advies voor onderhoud. Deelnemers betalen alleen voor de plantjes. De tegels worden verwijderd en afgevoerd en hergebruikt in een opstaand randje.

Lekker in je (gevel)Tuin

Meer groen in het straatbeeld helpt de stad te verkoelen, ook insecten en vogels kunnen onze hulp goed gebruiken met bloeiers en bessenstruiken. Daarbij wordt het straatbeeld gezelliger met een strook planten voor je gevel. Op het platform ‘Lekker in je Tuin’ lees je tips om klimaatvriendelijk te tuinieren. Denk bijvoorbeeld aan het opvangen van regenwater en het vergroenen van je tuin met planten op de juiste plek zodat onderhoud beperkt blijft. Elke maand zijn hier nieuwe klimaatvriendelijke tuintips te ontdekken. Meer informatie rondom de geveltuinen actie is na te lezen op https://lekkerinjetuin.nl/geveltuinen/.

Tuinen vergroenen met ‘Operatie Steenbreek’

Vanaf 2016 werken steeds meer bewoners, organisaties en groenprofessionals samen om Amersfoort groener te maken in het netwerk Operatie Steenbreek Amersfoort. Met de aanleg van voorbeeldtuinen willen we klimaatvriendelijke maatregelen onder Amersfoorters promoten. Een groene tuin is namelijk niet per definitie intensiever in onderhoud dan een tegeltuin. En ook belangrijk voor het opvangen van regenwater en het leven van dieren in de tuin, straat, buurt, wijk en stad.

Geveltuinen plantdag 25 mei

Op de inplantdag zaterdag 25 mei ontvangen deelnemers het geveltuinenpakket van hun keuze en gaan ze samen aan de slag met hulp van een ecohovenier en tuinambassadeurs. Deze trekken de binnenstad in per bakfiets en transportfiets wat past bij deze duurzame actie. Iedereen die wel gratis advies wil voor een geveltuin, klimaatvriendelijk tuinieren of plant vragen heeft kan deze dag terecht bij SMIR. in de Mooierstraat. Hier zitten tuinambassadeurs klaar tussen 11.00u en 14.00u. met duurzame antwoorden onder het genot van een kopje koffie, thee en wat lekkers verzorgt door de buren Brood&Zoets.

Reacties