Amersfoort beleeft mooie Koningsdag

De weergoden waren de koninklijke familie en de duizenden bezoekers vandaag in Amersfoort goed gezind. Amersfoort kan nu al terug kijken op een zeer geslaagde Koningsdag.

De koninklijke familie arriveerde om 11.00 uur in Amersfoort, waar ze door burgemeester Bolsius werd ontvangen. Met een officiële foto van de verhalenvertellers, die de familie met verhalen gedurende de route begeleiden, ving de toch aan.

Van het Mariënhof zette de stoet zich in beweging naar de Varkensmarkt, onderwijl honderden handen schuddend en selfies nemend. Op de Zuidsingel maakte de familie kennis met de 220 verschillende nationaliteiten die Amersfoort rijk is.

De Varkensmarkt was omgedoopt tot duurzaamheidsplein. Terwijl de koning en prinses Ariane kennis maakten met onder meer het project Meet je Stad, waar meetkastjes gesoldeerd worden die de temperatuur en luchtvochtigheid in de stad meten waren koningin Maxima en prinses Alexia duidelijk aangetrokken tot de mode projecten op het duurzaamheidsplein

De Krankeledenstraat stond vandaag bekend als straat van de glimlach, waar de koninklijke familie kennis maakte met de cliniclowns, die vanuit alle ramen en deuren de familie vermaakte, de chronisch zieke Julia, die heel veel plezier te danken heeft aan de cliniclowns en handtheater van Leo Petersen.

Op het Onze Lieve Vrouweplein wachtten 100 bijzondere vrouwen, die iets bijzonders voor de samenleving hebben gedaan en hun verhaal deden. Koning Willem Alexander en prinses Amalia luisterden aandachtig naar het verhaal van zuster Thecla Rozemeijer aan de koffietafel. Een spectaculair hoogtepunt was het bijzondere verticale dansoptreden van Sky-Motion, mogelijk gemaakt door Spoffin, tegen de toren van de Onze Lieve Vrouwetoren onder begeleiding van rapper Ginger, zangeres Maria Fiselier en het Amersfoorts Jeugd Orkest.

De regioquiz leverde een spannende strijd op tussen de regiogemeenten, waarbij de leden van de koninklijke familie zich verdeelden over de gemeenten. Leusden, Woudenberg en Nijkerk plaatsten zich voor de finale, waarna Leusden als winnaar van de regioquiz uit de bus kwam.

https://twitter.com/i/status/1122088573124083712

Het Burgemeester Brouwerplantsoen staat vooral bekend als (food)festivalterrein en was dan ook als zodanig ingericht. Terwijl koningin Maxima zich te goed deed aan de taarten van Anna Yilmaz, de winnares van Heel Holland Bakt, dronken de prinsen een kopje koffie bij Livingstone. DierenPark Amersfoort had groots uitgepakt en prinses Ariane waagde zich zelfs aan een lianenzwaai.

Bij de koppelpoort liet Theaterschool de Springplank de koninklijke familie kennis maken met Johan van Oldebarnevelt en de schilder Caspar van Wittel. Waar het leven van Johan van Oldebarnevelt door toedoen van prins Maurits met onthoofding in 1619 eindigde, lukte het burgemeester Bolsius de twee vandaag de hand te laten schudden.

De muzikale afsluiting vond plaats op het Eemplein, waar vanwege de drukte, niemand meer bij kon. De politie heeft verzocht niet meer naar het Eemplein te komen.

 

 

Reacties