Advocaat, dokter of lasser voor de klas

Barkmeijer Shipyards
Foto: Mark de Vries

Op een groeiend aantal basisscholen in Nederland krijgen leerlingen van groep zeven en acht wekelijks les van een advocaat, dokter, lasser en honderden andere gastdocenten met inspirerende beroepen. Vanaf volgend schooljaar ook op basisschool De Wijde Wereld in Amersfoort.

“Wij zijn druk bezig de laatste sponsoring te regelen, maar verwachten na de zomer van start te gaan”, zegt landelijk projectleider Gemma Beij van IMC Basis. Bij IMC Basis krijgen leerlingen twee jaar lang, een dagdeel per week, les van gastdocenten die ze laten ervaren hoe het is om in hun schoenen te staan en in hun vakgebied te werken.  Hiermee worden de leerlingen voorbereid op de belangrijkste stap na hun schoolbestaan: werk gaan doen wat bij hen past en waarin zij zich verder kunnen ontwikkelen.

Bij ieder vakgebied komen beroepen van verschillende opleidingsniveaus aan de orde, van griffier tot rechter van verpleegkundige tot arts. Excursies naar de werkplek van de gastdocenten zijn hierin een belangrijk onderdeel. Leerlingen gaan bijvoorbeeld op bezoek bij de rechtbank, de sterrenwacht, het ziekenhuis, de brandweerkazerne of een ICT bedrijf. “Er achter komen waar je talent ligt en wat bij jou past is al op jonge leeftijd heel belangrijk”, zegt Gemma. “Jongeren moeten al vroeg keuzes maken voor een profiel, over wel of niet b.v. Frans laten vallen en voor een vervolgopleiding.” “Je wilt dat ze die keuzes gemotiveerd en weloverwogen kunnen maken.”

Met een beetje geluk na de zomer dus ook in Amersfoort maar het doel is dat leerlingen op elke basisschool in Nederland leren over later. Al die honderden gastdocenten en bedrijven uit Amersfoort die de leerlingen komen inspireren moeten wel geregeld worden. Alvast vooruitlopend op de start is er dan ook al een vacature voor een coördinator die dit gaat doen. Ook zijn sponsoren van harte welkom via www.imcbasis.nl.

Reacties