Jongeren voeren actie in de nacht

Foto: Geef.nl

Vijftig jongeren uit verschillende kerken in Amersfoort en Leusden gaan in de nacht van Goede Vrijdag (19 april) op Stille Zaterdag actie voeren voor daklozen, vluchtelingen, mensen die eenzaam zijn, mensen die moeten werken… mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Het is uitwerking van de ‘paasgedachte’ onder het motto: Standby & Standup. Burgemeester Bolsius zal vrijdag 19 april om 19 uur persoonlijk het startschot geven. De complete actie is rechtstreeks te volgen tijdens een vijftien uur (!) durende uitzending via radio en televisie bij de regionale omroep EVA.

Opkomen voor een ander

Het verhaal van Pasen gaat over Jezus die opstaat uit de dood. De jongeren vertalen het ‘opstaan’ in opkomen voor de ander. Laten zien dat je er voor een ander kunt zijn als die eenzaam is, hard moet werken of geen bed heeft om op te slapen. Burgemeester Lucas Bolsius geeft het startsein en laat ook weten voor wie hij wil ‘opstaan’. Welke mensen verdienen volgens hem extra aandacht. Daarna is Carla de Bruin te gast. Zij wil graag matrassen organiseren voor Syrische vluchtelingen. Want er zijn veel vluchtelingen die niet eens een normale slaapplaats hebben. De jongeren gaan op zoek naar geld. Hopelijk zijn er luisteraars/kijkers die hen willen steunen, misschien bedrijven, kunnen de jongeren radiocommercials verkopen (en uitzenden), ‘airtime’ verzilveren… We Standby & Standup!

Vertrouwd en betrouwbaar

Bernadette van Dijk is de straatpastor. Zij is het vertrouwde en betrouwbare gezicht voor veel mensen van de straat, dak- en thuislozen in Amersfoort. Een aantal van de jongeren gaan met haar mee door de nacht in Amersfoort en naar de nachtopvang op het Smallepad om iets lekkers, iets gezonds te brengen. Standby & Standup! Andere jongeren zijn te gast in het Meander Ziekenhuis, een huisartsenpost, sommige mogen met de politie mee, Maria Berends vertelt over haar nachten als ziekenhuispastor en Arjen van der Linden, ooit stadsdichter, presenteert een speciaal gedicht over de Amersfoortse nacht. Er wordt contact gezocht met mensen (Amersfoorters) elders in de wereld: Taizé, New York (waar het 6 uur eerder is), Christchurch… Hoe beleven zij Pasen, zijn daar mensen Standby?

Marathonuitzending

Alles is te zien en te horen in een marathonuitzending bij EVA radio en tv. Nog niet eerder is op een dergelijke manier een live-nachtuitzending gerealiseerd. De project sluit na af met een feestelijk paasontbijt op zaterdagmorgen 20 april voor senioren; waarbij de vijftig jongeren zorgen voor zachte eitjes, verse jus d’orange, een goed verhaal en gezellig gezelschap.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden als gast of donateur: https://www.geef.nl/nl/actie/standup-by/donateurs

Volg de jongeren vooraf via Facebook of Instagram (@standby.standup).

De uitzending is de hele nacht op de radio te beluisteren via 89.2 FM of 105.2 FM, te bekijken via EVA Visual Radio (www.mediagroep-eva.nl) of op EVA TV (via digitale televisie).

Reacties