Let op: zomertijd!

Foto: Publiek domein

De lente is meteorlogisch officieel van start gegaan en in het laatste weekend van maart gaat dan ook de zomertijd in. Vergeet u vanavond niet de klok een uur vooruit te zetten?

Oorsprong

Door de veranderende stand van de zon lengen de dagen, waarbij 21 juni de langste dag van het jaar is. Het wordt dan zo vroeg licht, dat de meeste mensen nog liggen te slapen. Door het verzetten van de klok lijkt de zon later op te komen en later onder te gaan. Hierdoor is het ’s ochtends langer donker en is het ’s avonds langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. Het idee is dat hiermee een energiebesparend effect plaats kan vinden door de bezuinigen op verlichting.
Ongeveer 70 landen verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober. De klok wordt in de nacht van zaterdag op zondag om 2.00 uur een uur vooruit gezet.

Omstreden

Het afschaffen van de zomertijd is de laatste jaren een onderwerp van discussie. In het najaar heeft de Europese Commissie het standpunt ingenomen er voorlopig geen besluit over te nemen. De Commissie heeft nu de lidstaten gevraagd met plannen te komen over welke tijd ze kiezen en hoe ze dit willen doen. Uiteindelijk zal de Commissie de voorstellen goedkeuren om te voorkomen dat Europa een lappendeken van verschillende tijden wordt. Vooral het bedrijfsleven zou hier ernstig hinder van ondervinden.

Vooruit of achteruit?

Moet de klok nu vóór- of achteruit worden gezet? Een makkelijk ezelsbruggetje is het volgende: voorjaar vooruit, achter in het jaar gaat de klok een uur achteruit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen