Girlsday bij Xcellent

Foto: Still - VHTO girlsday

Op 11 april is Xcellent in Amersfoort gastvrouw van Girlsday 2019. Tijdens Girlsday openen door heel Nederland bèta-, technische, ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar.

De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten, maken kennis met vrouwelijke medewerkers en leren meer over bèta/technische werkzaamheden. Kortom Girlsday laat meisjes de onontdekte wereld van bèta, techniek en ICT van dichtbij beleven. Xcellent verwelkomt dit jaar 22 meiden en hun docenten vanuit Het Nieuwe Lyceum uit Bilthoven en wil hen een onvergetelijke dag bezorgen.

Allereerst worden deze meiden en hun docenten opgehaald met 2 knalroze Hummers. Vanuit hier zullen zij hun weg vanuit Bilthoven vervolgen naar Xcellent in Amersfoort. Hier staat een dag vol interactie en spanning op hun te wachten. Zij zullen o.a. een heuse Xcellent escape room tegenkomen en strijden tegen elkaar in groepen.

Waarom deelnemen

Veel vrouwelijk bèta-/technisch en ICT-talent gaat verloren, vaak omdat meisjes onbekend zijn met bèta-, technische en ICT-beroepen en opleidingen. Het bezoek aan een bedrijf kan helpen de blik van meisjes op bèta, techniek en ICT te verbreden en hun loopbaankeuzes te beïnvloeden. Binnen bedrijven dringt ook steeds meer het besef door dat genderdiversiteit op de werkvloer voor betere resultaten zorgt. Deelnemende bedrijven hebben gemerkt dat de betrokkenheid en de bereidheid van (vrouwelijke) medewerkers om zich in te zetten voor de toekomstige generatie groot is. De bedrijven ervaren het als positief om het contact met scholen in de omgeving te onderhouden.

Internationaal

De oorsprong van Girlsday ligt in Amerika, waar sinds 1993 de ‘Take-Our-Daughters-To-Work-Day’ wordt georganiseerd. Doel van deze dag is om meisjes de waarde van een goede opleiding en toekomstige carrièremogelijkheden te laten zien. Ook in Duitsland is Girlsday al jaren een groot succes. In 2001 vond in Duitsland de eerste Girls’Day – Mädchen-Zukunftstag plaats, waarna vele landen volgden. Momenteel vindt Girlsday onder andere in Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Polen en Kosovo plaats.

Reacties