Online platform ‘Mijn boerderijtje’ gelanceerd

De ‘Millenials’ onder ons kennen ‘m vast nog wel; de Tamagotchi. Het virtuele huisdier dat de nodige zorg en aandacht vereiste en zo de gemoederen van menig kind en tiener midden jaren ‘90 bezighield. De voorloper van immens populaire spellen zoals FarmVille en Hay Day dat door miljoenen mensen over de hele wereld gespeeld wordt.

Nu is hier Mijn Boerderijtje, hét online platform waarmee iedereen zijn of haar eigen 100% biologische groente vanaf de bank kan verbouwen. Met als belangrijkste verschil met, en voordeel ten opzichte van, eerdergenoemde virtuele spellen dat het resultaat van alle zorg en aandacht die de online tuinier de moestuin geeft, zich in real life terugbetaalt.

Mijn Boerderijtje is in het kort…

…een echt stukje grond in Woudenberg waar men zich online bekommert over de groei van echte groenten en kruiden. Gebruikers van Mijn Boerderijtje volgen via een interactief online platform hoe het met de door henzelf geactiveerde moestuin gaat. Via datzelfde platform zijn zij verantwoordelijk voor de groei van de groenten door hierin de noodzakelijke taken aan te geven. Wanneer moet er bijvoorbeeld geploegd, geharkt en gewied worden? En hoeveel water wordt er waar, op welk moment gegeven? Zo groeit alles exact zoals het gepland wordt door middel van de “groene vingers” op de touchscreens van de tablets en smartphones van deze nieuwe generatie boeren en boerinnen.

Een lokaal en sociaal initiatief

De in de tool aangeklikte taken worden vervolgens uitgevoerd door, en onder professionele begeleiding van, een ervaren tuinman. Dit maakt van het in Woudenberg gelegen stuk land een vruchtbare bodem voor de ontwikkeling van zowel mens als milieu. “Door aandacht voor onze omgeving en zorg voor groenten, planten we met Mijn Boerderijtje een lokaal en sociaal zaadje waarmee we straks duurzame voordelen oogsten” aldus William de Koning, één van de vier initiatiefnemers. “Enerzijds in de biologische groenten die de tuinier na de oogst thuisgestuurd krijgt en anderzijds in werkgelegenheid voor mensen met zorg.”

De ambitie

Mijn Boerderijtje heeft de ambitie om de boerderij ván de toekomst, vóór iedereen te zijn. Eerst regionaal, dan landelijk en uiteindelijk mondiaal. Bert ter Maaten verwoordt zijn drijfveer achter het initiatief als volgt: “opgegroeid in het buitengebied van Woudenberg liggen mijn roots middenin een agrarische omgeving. Ik zie het als een mooie uitdaging om het traditionele ambacht van akker- en landbouw te verrijken met hedendaagse en toekomstbewuste technieken. Zodat we samen kunnen bijdragen aan een duurzame manier van verbouwen, verzenden en consumeren”. Henk den Boer en Rens Boelsma voegen hieraan toe; “in een wereld waarin alles direct beschikbaar is, is het belangrijk dat we ons bewust blijven van wat we eten maar ook hoe dit op ons bord terecht is gekomen. Zichtbaarheid en interactie zijn wat dat betreft kernwoorden- en waarden. De digitale en fysieke wereld door middel van innovatie met elkaar verbinden is dé manier om continuïteit van onze grond- en voedingsstoffen te waarborgen en zo onze samenleving gezond te houden.”

Reacties