‘We zorgen ervoor dat de paden er netjes bij liggen’

Opzichter Pieter van Dijk bij de nieuwe hekken op een bosfietspad bij Amerongen.
Opzichter Pieter van Dijk bij de nieuwe hekken op een bosfietspad bij Amerongen.
Foto: Provincie Utrecht

Onbetaalbare vergezichten zijn de beloning als je met de fiets, kano of te paard Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug verkent. Recreatie Midden-Nederland (RMN) zorgt ervoor dat de routes onder hun hoede er netjes en veilig bij liggen. Met honderden kilometers populaire paden en vaarwegen is dat een hele kunst, laat opzichter Pieter van Dijk (RMN) zien.

De op 19 maart bekrachtigde beheersovereenkomst tussen Recreatie Midden-Nederland en Stichting Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug sluit aan bij de ambitie van de provincie om de kwaliteit van de recreatieve voorzieningen voor wandelen, fietsen en varen verder op peil te houden en verder te verhogen. Naast de routes die RMN beheert, wordt een groot deel van de paden door de eigenaren van terreinen in het Nationaal Park onderhouden.

De verstrekte opdracht aan RMN voor de komende vier jaar: beheer, toezicht en onderhoud van bijna 90 km fietspad, ruim 12 km ruiterpad en 59 kilometer kanoroute (Kromme Rijn, Valleikanaal en Rondje Leusden) en 59 kanosteigers. De werkzaamheden variëren van snoeien, maaien, bladblazen, borden schoonmaken tot de zorg voor voorzieningen als picknickbanken, hekken, verkeersborden en rasters. Toezichthouders (BOA) en opzichters als Pieter van Dijk van RMN zorgen dat het werk en het toezicht buiten goed gebeurt.

Zwerfvuil en overhangende takken

‘Mooie dag voor onderhoud in het bos’, zegt Pieter met een knik naar de zwiepende bomen, zijn stem verheffend vanwege de storm. Voorzichtig en stapvoets manoeuvreert hij even later zijn voertuig langs het Let de Stigter fietspad bij Amerongen, de vele losgerukte takken vermijdend. ‘Paden vrijhouden van vuil – ook natuurlijk afval – hoort bij ons werk. In dit gebied valt de hoeveelheid zwerfvuil gelukkig mee. Overhangende takken weghalen is in dit uitgestrekte bos wel een belangrijke taak.’

Berm ophogen

Geen sinecure. Het recreatieve fietspad door het bos tussen Amerongen en Veenendaal – de Veenseweg – wordt ook veel gebruikt door jongeren die van huis naar school fietsen. Pieter: ‘Het fietspad is niet erg breed. Door inhalen en naast elkaar fietsen, rijden fietsers door de berm. Die verzakt dan.’ Hij wijst een stuk van het fietspad aan waar de berm inderdaad lager ligt en de asfaltrand zich duidelijk aftekent. ‘Over die rand kunnen fietsers vallen. De aannemer gaat deze week nog aan de slag om de bermen op te hogen. We moeten er voor zorgen dat de fietspaden veilig blijven.’

Voor al dat werk schakelt Pieter namens RMN gespecialiseerde aannemers in. Maar soms kriebelen zijn handen. ‘Laatst was er een grote plas ontstaan omdat een auto om een slagboom was heen gereden. Vervelend voor fietsers. Half kuubje grond erin en het is gefikst. Maar ja, als ik daaraan begin komt er van mijn eigenlijke werk niets meer’, lacht hij.

Nieuwe borden

Want met een dergelijk groot gebied is er altijd wat te doen. Pieter toont met zichtbaar plezier een aantal gloednieuwe houten hekken die autoverkeer belemmeren het fietspad te gebruiken. ‘Deze afzettingen hebben we van de winter geplaatst. Ziet er toch een stuk netter uit zo.’ Even verderop wijst hij naar een aantal verkeersborden met ‘fietspad’ erop en ‘molshopen’ in het metaal. ‘Vuurwerkschade, zie je wel? Ik heb al nieuwe besteld die we in het voorjaar kunnen plaatsen. Dan ziet het er weer knap uit.’

Melding recreatieve routes

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug omvat 20.000 hectare natuurgebied en is het grootste bos van de Randstad. Inwoners en bezoekers maken er omstreeks 17 miljoen fiets- en wandeltochten per jaar.

Wil jij een melding doen over een onveilige situatie of achterstallig onderhoud op een van de recreatieve fiets- en vaarroutes? Kijk voor het meldpunt op de website van Recreatie Midden-Nederland.

Bron: provincie Utrecht

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen