Jong bakt pannenkoeken voor oud op 22 maart

Foto: Pannenkoekdag.nl

De 13de editie van Nationale Pannenkoekdag brengt nog meer kinderen en ouderen samen om te genieten van pannenkoeken. Bijna 1.500 scholen in heel Nederland organiseren het pannenkoekfeest voor 79.000 ouderen. In totaal bakken kinderen die dag naar schatting 162.500 pannenkoeken, bijna een kwart meer dan vorig jaar. Ook Pieter van den Hoogenband bakt mee.

Op Nationale Pannenkoekdag worden opa’s en oma’s en ouderen uit de buurt die zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen, in het zonnetje gezet. Samen pannenkoeken eten blijkt een ideaal recept om wat extra aandacht te besteden aan de oudere medemens.

Pieter van den Hoogenband bakt met zijn hart

‘Ik bak thuis vaak pannenkoeken voor de kinderen. Nu ga ik naar hun school om met de kinderen ouderen een dagje heerlijk te verwennen. Hoe kan dat beter dan met lekkere pannenkoeken?’, aldus Pieter van den Hoogenband. Van den Hoogenband is ambassadeur van Met je hart, een organisatie die eenzame ouderen verbindt door ervoor te zorgen dat ze elkaar én anderen ontmoeten.

Aandacht voor ouderen

Maar liefst 1 op de 4 ouderen voelt zich eenzaam. ‘Met Nationale Pannenkoekdag geven we opa’s en oma’s en ouderen uit de buurt die zelfstandig of in een verzorgingshuis wonen, graag een beetje extra aandacht. Dat sluit goed aan bij de activiteiten van de stichting Met je hart, die op structurele basis een brug wil slaan tussen vergeten worden en aandacht krijgen. Daarom heeft Nationale Pannenkoekdag 2019 het thema Pannenkoeken bakken met je hart’, aldus Elles van den Berg namens Koopmans.

Nieuwkomers oefenen met pannenkoeken

Elke school geeft een eigen invulling aan deze Nederlandse traditie. Bij Basisschool KC de Duizendpoot in Den Bosch gaat de nieuwkomersgroep pannenkoeken bakken in een verzorgingshuis. Daarbij worden ze geholpen door vier buitenlandse studenten die vrijwilligerswerk doen, want de kinderen in de nieuwkomersgroep zijn de Nederlandse taal nog niet helemaal machtig. ‘Het wordt echt een meertalige mengelmoes annex ontmoetingsplek. De kinderen variëren in leeftijd van 6 tot en met 12 jaar en komen onder meer uit Cuba, Marokko, Syrië, Eritrea, echt uit de hele wereld. Ze vinden het heel spannend, dus we gaan vooraf met ze oefenen hoe je pannenkoeken bakt’, zegt meester Erik Geels.

Zuid-Holland op nummer 1

Dankzij het enorme enthousiasme van leerlingen, juffen, meesters, ouders en vrijwilligers blijft de belangstelling voor Nationale Pannenkoekdag groeien. Tijdens deze 13de editie doen bijna 1.500 scholen in Nederland mee, dat zijn 250 scholen meer dan vorig jaar. In de provinciale Top 3 staat Zuid-Holland wederom op de 1ste plaats (307 scholen, vorig jaar 258), gevolgd door Gelderland (191) en Noord-Brabant (176). In heel Nederland gaan 75.000 leerlingen voor 79.000 ouderen zo’n 162.500 pannenkoeken bakken. Dat is een kwart meer dan in 2018. Daarvoor krijgen ze 16.250 Koopmans Pannenkoekmixen, 3.250 Tefal pannenkoekpannen en 40.625 koksmutsen.

Jong en oud in contact

Nationale Pannenkoekdag wordt mogelijk gemaakt door Tefal en Koopmans. Beide initiatiefnemers organiseren sinds 2006 Nationale Pannenkoekdag om jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen en een leuke dag te bezorgen. Naast de communicatie en organisatie richting scholen zorgen Tefal en Koopmans dat de deelnemende basisscholen startpakketten krijgen met de benodigde ingrediënten voor een pannenkoekenmaal voor ouderen, van pannenkoekpannen en pannenkoekmixen tot koksmutsen en tafelkleden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen