Daklozenopvang in Amergaard ook overdag open

Foto: GGZ Centraal

De dak- en thuislozenopvang in gebouw Amergaard op het terrein Zon & Schild is voor een periode van drie maanden ook overdag open. Vanwege de drukte op de andere opvanglocatie van Kwintes aan het Smallepad vroeg de gemeenteraad hier via een motie om in januari. Vanaf 21 februari kunnen dak- en thuislozen ook 24 uur per dag in Amergaard terecht.

Wethouder Zorg en Ondersteuning Menno Tigelaar: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen die dat nodig heeft opvang krijgt. Nu de Amergaard ook overdag open is, biedt het extra gelegenheid om de mensen die gebruik moeten maken van de opvang, te helpen zoeken naar manieren om sneller uit te stromen en hen de ondersteuning te bieden die past binnen de opvang. Ik heb Kwintes gevraagd samen met betrokken organisaties een plan hiervoor op te stellen en uit te voeren.”

Aantal opvangplaatsen

Kwintes vangt in Amergaard maximaal 47 personen op. In de opvang zijn dag en nacht begeleiders van Kwintes aanwezig die de mensen stap voor stap ondersteunen naar een zo zelfstandig mogelijk leven. De begeleiders zien toe op veiligheid en het voorkomen van eventuele overlast voor omwonenden.

Structurele oplossing

Het zoeken naar een structurele opvang voor deze kwetsbare doelgroep kost tijd. Daar is de gemeente samen met Kwintes en andere partners volop mee bezig. Daarnaast ligt de gezamenlijke focus op zoveel mogelijk proberen te voorkomen dat mensen opvang nodig hebben en stimuleren dat mensen (weer) een eigen plek krijgen om te wonen zodat ze zo kort mogelijk in de opvang zitten.

Gezamenlijke inspanning 

Mede dankzij de inspanningen van onder andere uitvoeringspartner Kwintes en locatieverhuurder GGz Centraal is het gelukt om de ruimere openstelling van Amergaard te realiseren binnen drie weken. In de behandeling van het verzoek zijn ook zaken als veiligheid op het terrein, brandveiligheid in het gebouw, afspraken in huurovereenkomst en de toekomstige ontwikkelingen meegenomen. GGz Centraal hecht ook belang aan zorgvuldige betrokkenheid van de medezeggenschap, aangezien veranderingen op het terrein ook invloed kunnen hebben op de leefomgeving van cliënten van GGz Centraal. GGz Centraal stemde op 19 februari in met het verzoek.

Reacties

Cookieinstellingen