Specialist in bouwkundige keuringen De Keurder 10 jaar

De Keurder - Pieter de Wit
Foto: De Keurder

Tien jaar geleden startte Pieter de Wit zijn eigen bureau voor bouwkundige keuringen: De Keurder. Een decennium later telt het bedrijf drie bouwkundig experts die in heel Midden-Nederland, ook in Amersfoort, visuele inspecties uitvoeren voor met name kopers van woningen. “Je wordt verliefd op een huis en liefde maakt blind”, weet Pieter de Wit. “Daarom kijken wij met kritische bouwkundige ogen naar de betreffende woning en zetten onze bevindingen op papier in een uitgebreid rapport. Dat helpt kopers.”

De Keurder wordt ingeschakeld bij werkelijk alle types woningen, van middenwoning tot landhuis met de proporties van een kasteel. Het belang van een gedegen inspectie is in alle gevallen even groot. “Een woning kopen is meestal de grootste uitgave die mensen doen en vervolgens vele jaren de grootste kostenpost in het huishoudboekje. Het is dan belangrijk om goed te weten wát je koopt en welke kosten er voor onderhoud te verwachten zijn.” Op dit laatste punt – de kosten voor verbouwing en aanpassing van de woning – biedt De Keurder extra service aan klanten. “We krijgen vaak de vraag hoeveel het verhelpen van een geconstateerd minpunt kost en daar geven we meestal direct antwoord op. Dat geldt ook voor verbouwingswensen. Tijdens keuringen stellen kopers vragen als ‘kan er een dakkapel op deze plek?’ of ‘als we de keuken verplaatsen en hoeveel kost dat ongeveer?’. Ook die vragen beantwoorden we meestal direct.”

De Wit werkte voor hij zijn bedrijf begon vele jaren in de bouw. Hij startte als timmerman, werd voorman, werkvoorbereider, calculator en projectleider. In 2009 trok hij de stoute schoenen aan en startte zijn eigen bedrijf. “Alle bouwkundige kennis, zowel aan de kant van de uitvoering als voorbereiding en projectleiding, kwamen samen in dit werk.” Vanaf het begin heeft hij zijn eigen aanpak die naast de inzet van expertise draait om tijd, aandacht, helderheid en flexibiliteit. “We houden niet van vluchtigheid en haastwerk en nemen voor ieder gebouw uitgebreid de tijd. Zijn opdrachtgevers erbij, dan betrekken we ze bij de keuring en geven tekst en uitleg. Onze rapporten maken we leesbaar, ook voor de leek. We strooien niet met vakjargon maar leggen alles in heldere taal uit. En tenslotte: we zijn flexibel in planning, kunnen bijna altijd op korte termijn een keuring uitvoeren.”

Ook bij nieuwbouw

Een bouwkundige keuring is zeker gewenst als een woning ouder dan 20 jaar is. Na die tijdperiode treden meestal de eerste tekenen van slijtage op. De inspecteurs van De Keurder  kennen door de duizenden uitgevoerde keuringen de minpunten uit iedere bouwperiode. “Keuren we een woning uit de jaren zeventig, dan weten we direct waar we extra op moeten letten. Hetzelfde geldt voor alle decennia ervoor en erna. Een voorbeeld? Asbest is toegepast in een bepaalde periode. Woningen uit dit tijdvak bekijken we op dat punt extra kritisch.” Overigens voert De Keurder ook inspecties uit in woningen die veel jonger zijn. “Ook in woningen van recente datum kunnen gebreken en bouwfouten zitten.”

Het bedrijf van Pieter de Wit voert tevens bouwbegeleiding uit onder de naam De Begeleider. Meer informatie op www.dekeurder.nl

Reacties