Gluren bij de Buren wordt ook in Hoogland gehouden

Foto:

Op zondag 10 februari is er weer een nieuwe editie van Gluren bij de Buren. In de komende weken kunt u in Hoogland weer de speciale Gluren bij de Buren krant meenemen.

Inmiddels is het programma al bekend en zagen we dat het zangduo Bram Brundel & Màrchien Plug-Nijenhuis ook mee doen. Zij gaan optreden in de Amersfoortse Cultuur Fonds ‘kamer’ Kapel van Leo’s Oord. Het adres is: Leo’s Oord 39 Te Hoogland. Het zal een optreden zijn van Twee tegenpolen worden die elkaar ontmoeten in een verhaal vol zelfgeschreven Nederlandstalige nummers. Soms kwetsbaar, soms krachtig en regelmatig met een flinke portie zelfspot. Het komende optreden van het zangduo Bram & Màrchien zal als een trein lopen. Dit werd recentelijk vastgelegd door Fotograaf Krista van den Akker

Hun optredens zijn om 12:00, 13:30 en 15:00 uur. In deze tijden heeft u ook de gelegenheid om deze prachtige kapel te komen bewonderen. Daarom ook een stukje historie met dank aan de Historische Kring Hoogland

De historie van Kapel van Leo’s Oord

Nadat pastoor H. Pieck van de Sint Martinuskerk in Hoogland in 1883 een nieuwe kerk had kunnen laten bouwen, stichtte hij op de locatie van de oude kerk (vlakbij In de Gloeiende Gerrit) in 1889 het huidige Leo’s Oord (zie foto).
Het omvatte naast een bejaardenhuis, een kapel en lokalen voor de meisjesschool. Het geheel werd gerund door de kloosterzusters van Jezus, Maria en Jozef. Zij verzorgden de oudjes, gaven onderwijs aan de kinderen en woonden er in een apart gedeelte. De zusters moesten dit werk door ‘personeelsgebrek’ in 1958 staken. Nadat renovatie van het gebouw tot een modern bejaardenhuis (noodzakelijk door nieuwe wet- en regelgeving van de overheid) financieel niet haalbaar bleek, zijn er op deze plaats een aantal wooneenheden gebouwd. De meisjes zijn verhuisd naar de Langenoordschool aan de Kerklaan, maar de tuin voor het voormalige bejaardenhuis is er nog voor een deel. Gelukkig is het middenstuk van de voorgevel met de hoofdingang, alsmede de kapel bewaard gebleven. Hier klonken vroeger de heldere zangstemmen van de kloosterzusters en waren zij in gebed. Nu heeft deze ruimte een andere functie gekregen.

Vorig jaar trad dit zangduo op in het parochiecentrum: “De Pastorie” van de geloofsgemeenschap Sint Martinus. Hoe dat was is te zien in hun zelfgemaakte reportage.

Reacties