Waar kan ik schaatsen?

Foto ter illustratie
Foto: Amersfoort.nieuws.nl

Gisteren werd de eerste marathon op natuurijs gereden. Haaksbergen had de primeur. De schaatskoorts slaat weer toe in Nederland nu plassen en sloten dichtvriezen. Maar waar is het ijs veilig om te schaatsen?

Op Schaatsradar kun je precies zien waar je kan schaatsen op natuurijs van de 500 aangesloten verenigingen. Of nog niet. Op de Schaatsradar staan dan ook uitsluitend natuurijsbanen en toertochten die zijn goedgekeurd door de ijsmeesters van de KNSB. Check voor actuele openingstijden de website van de betreffende locatie.

Natuurijs-schaatskaart

Natuurplassen en vijvers staan niet op deze radar vermeld. Over het algemeen wordt dit ijs niet door ijsmeesters gekeurd. Toch schaatsen op deze plassen? Check dan de natuurijs-schaatskaart van Erik Ekkel. Hij houdt sinds 2008 een natuurijs-schaatskaart bij met hulp van vele schaatsliefhebbers. Dat gaat via Google maps en de groene aanwijzers geven de meest veilige locaties aan.

Deze zijn als betrouwbaar gemeld. Het blijft wel uitkijken. Bij de rode punten kun je (nog) niet terecht om te schaatsen, maar zijn wel bekend als plek waar later eventueel geschaatst zou kunnen worden. Je kunt, als je ergens bent geweest, je bevindingen eenvoudig toevoegen. Sterker nog, ze zijn meer dan welkom.

De natuurijs-schaatskaart vind je hier. Maar is ook te downloaden als app zowel in de App Store als Google Play, zoek op ‘schaatskaart’ en je komt hem vanzelf tegen.

Wil je schaatsen op natuurijs, wees dan in ieder geval zo wijs niet alleen te gaan. Mocht je onderweg wat gebeuren, zoals door het ijs heen zakken, dan is er iemand in de buurt die je kan helpen of desnoods hulpdiensten kan inschakelen. Schaats ook niet te dicht bij elkaar en houd mekaar goed in de gaten. Je wordt ook geadviseerd een priem en touw mee te nemen.

Sneeuwval

De voorspelde sneeuwval van vandaag doet niet veel goeds voor het ijs. Door de isolerende deken van sneeuw groeit het ijs niet aan. Omdat het natuurijs op veel plekken nog te dun is, is het ook niet mogelijk het ijs schoon te maken. Op de ijsbaantjes met een dunne laag ijs kan de sneeuw wel weg geveegd worden.

Reacties