Amersfoortse scholieren overheersen in provinciale voorronde Lagerhuis

Het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt en de dames Nina Winterink, winnaar van de V-rede en Hanneke Voskuilen (ook V-rede) mogen door naar de landelijke voorrondes van Op Weg naar het Lagerhuis. Als zij de finale in Hilversum halen en daar winnen, dan mogen zij een reis naar de Verenigde Naties in New York maken. De finale van Op Weg naar het Lagerhuis wordt door BNNVARA uitgezonden op de publieke zender.

Het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort tegen het Kalsbeek College uit Woerden. Twee teams die zeer aan elkaar gewaagd waren tijdens de finale van de provinciale voorrondes van Op Weg naar het Lagerhuis. Net zoals de drie dames die de finale van de V-rede gehaald hebben. De V-rede: een persoonlijke speech over iets wat iemand na aan het hart ligt. De speech mag niet meer dan 2,5 minuut zijn.

Enthousiaste debaters en bedreven speechers in het Huis voor de Provincie, maar één moest de winnende school zijn en één de winnaar van de V-rede. Uiteindelijk won het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort de finale van de provinciale voorrondes met één punt en Nina Winterink, ook van het Johan van Oldenbarnevelt, won na een ontroerende speech de V-rede. Maar Hanneke Voskuilen van het Meridiaan College het Hooghe Landt uit Amersfoort was zo goed met haar speech, dat zij een ‘wild card’ kreeg. Waar andere provincies maar één persoon voor de V-rede mogen afvaardigen, mag de provincie Utrecht er dus twee afvaardigen.

De juryleden hadden het dan ook moeilijk met hun afwegingen. Zij keken onder andere naar onderbouwing, geloofwaardigheid, lichaamstaal, hoe pakkend iets gezegd werd, humor, de samenwerking onderling.

Reacties