De Bibliotheek het Eemhuis 'leent' levende boeken uit

09 jan 2019, 20:28 Nieuws
mensenbieb e1547062041861
Leo Immerzeel

Bij de Mensenbieb, die 19 januari in de Bibliotheek het Eemhuis plaatsvindt, kunnen bezoekers in gesprek gaan met iemand die ze in hun omgeving mogelijk niet zo snel spreken en hen alles vragen. Hoe voelt het om niet-aangeboren hersenletsel te hebben? Wat als je verslaafd bent? Of als je uit je eigen land gevlucht bent? Met deze activiteit hoopt de Bibliotheek Eemland mensen met elkaar in contact te brengen en het gesprek aan te gaan over vooroordelen.

Bij de Mensenbieb “leen” je levende boeken. De boeken zijn mensen die je normaal mogelijk niet zo snel zou spreken. Denk aan een transgender, een imam, iemand met autisme of een bipolaire stoornis, iemand die een kind verloren heeft of iemand met hiv. De mensen in de Mensenbieb wijken op de een of andere manier af van de “norm” en lopen daardoor de kans anders benaderd, buitengesloten of gediscrimineerd te worden. De Bibliotheek het Eemhuis hoopt met de Mensenbieb deze vooroordelen te doorbreken.

Bezoekers mogen “het boek” met wie zij in gesprek gaan in maximaal 20 minuten alles vragen en daarbij hun nieuwsgierigheid de vrije loop laten gaan. Uit een catalogus van “levende boeken” kies je een mens met een bijzonder verhaal. Wie door het gespek geboeid is geraakt kan boekentips over het thema mee naar huis nemen.

De Mensenbieb vindt plaats op 19 januari van 13.00 tot 15.15 uur en is gratis te bezoeken. Om zeker te zijn dat je met de gewenste gesprekspartner in gesprek kan, is het aan te raden om op www.bibliotheekeemland.nl te reserveren. Over de volgende onderwerpen zijn in de Bibliotheek Het Eemhuis levende boeken te leen: alcoholisme, ander geboorteland, andere seksuele geaardheid, armoede, autisme, bijna-doodervaring, dakloosheid, hiv, homoseksualiteit en christen zijn, imam zijn, islam, manische depressiviteit, mishandeling, moeite met lezen en schrijven, niet aangeboren hersenletsel, roze ouderen, transgender zijn, verlies van kind, verslaving en vluchteling zijn.