Scholieren spelen Europees Parlement na

Jongeren debateren tijdens het model European Parliament
Foto: Provincie Utrecht

In het Huis voor de provincie vindt vanaf 9 januari de provinciale voorrondes plaats van het Model European Parliament. Negen middelbare scholen uit Utrecht vormen in deze wedstrijd het Europees parlement en debatteren over maatschappelijke onderwerpen. Het doel van deze debatten is om jongeren meer politiek bewust te maken en inzicht te geven in de werking van de Europese Unie.

De wedstrijd duurt drie dagen en aan het einde wordt een tiental leerlingen uitgekozen die doorgaan naar de landelijke rondes. Het Model European Parliament wordt voor de 29e keer georganiseerd. Belangstellenden kunnen op 11 januari de debatten bijwonen in het Huis voor de provincie.

Op de agenda van het Model European Parliament staan veel maatschappelijke onderwerpen, zoals volksgezondheid, landbouw en natuur, diversiteit, zelfbeschikking en LHBT. De coördinatie ligt  in handen van het Stedelijk Gymnasium uit Utrecht en het Anna van Rijncollege uit Nieuwegein. Er doen negen scholen mee die elk zes leerlingen afvaardigen. Deze leerlingen krijgen de functie van  delegatie- of commissielid.  Daarnaast heeft elke school ‘journalisten’ die van alles verslagen, interviews en films maken

De deelnemende scholen zijn Broklede uit Breukelen, Werkplaats Kindergemeenschap uit Bilthoven, het Revius uit Doorn, het Anna van Rijn college uit Nieuwegein, Guido de Brès uit Amersfoort, het Stedelijk Gymnasium uit Utrecht, Nifterlake uit Maarssen, de Stichtse Vrije School uit Zeist en het Corderius College uit Amersfoort.

Toeschouwers zijn van harte welkom op vrijdag 11 januari 2019 vanaf 9 uur in de statenzaal van het Huis voor de provincie aan de Achimedeslaan 6 in Utrecht.

Reacties