Natuur en groen op de Intensive Care

Spreek en familiekamer
Foto: Meander Medisch Centrum

Op de afdeling Intensive Care van Meander Medisch Centrum is de spreek- en familiekamer sfeervol ingericht, die voorheen een wat kale en koele uitstraling had. In de spreekruimte vinden gesprekken plaats tussen de zorgverleners en familie van de patiënt. Dit kunnen soms moeilijke gesprekken zijn over de behandeling en het perspectief van de patiënt. De aankleding van deze ruimte maakt deel uit van het grotere project ‘Sfeervolle IC’ van de Stichting Vrienden van Meander.

Al eerder zijn er voor dit project in alle zestien patiëntenkamers zogeheten Pikaplanten gehangen. Gewone planten mogen om gezondheidsredenen niet op de patiëntenkamers. Maar een Pikaplant zit veilig opgesloten in een dicht glas en groeit in een eigen ecosysteem.

Ook de kale, witte gangen zijn al voor dit project aangepakt en opgefleurd met kleurrijke foto’s op deuren van dotterbloemen, slootkanten en grazige weiden. Er zijn tevens zes zorgstoelen geplaatst en de wachtruimte is aangekleed met comfortabele banken.

Aan de sfeervolle Intensive Care hebben veel organisaties en particulieren bijgedragen, waaronder de Boshuizenstichting, stichting Heko, Stichting Waterlijn, IJssalon San Marco, Concordia en er is een deel van de opbrengst van wenslichtjes gebruikt.

De kwetsbare groep patiënten op de Intensive Care hebben vanuit hun bed geen zicht op groen. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat zicht op groen en natuur goed is voor het herstel en welbevinden. De Vrienden van Meander zetten zich o.a. met dit project in voor een healing environment om natuur en groen dichter bij de patiënt te brengen. En is kleur en comfort gerealiseerd voor naasten en bezoekers op diverse plekken op de afdeling.

Reacties