In Amersfoort luidt de noodklok voor het klimaat

Onze Lieve Vrouwetoren
Foto: Amersfoort.nieuws.nl

In Amersfoort luidt zaterdag 1 december het Klokkenluidersgilde samen met Greenpeace en wethouder Janssen de noodklok voor het klimaat. Niet alleen in Amersfoort maar door het hele land wordt op zaterdag 1 december letterlijk de noodklok geluid.

Uit een recent klimaatrapport van de Verenigde Naties blijkt dat de opwarming van de aarde kan én moet worden beperkt tot 1,5 graad. Het verschil tussen 1,5 of 2 graden opwarming heeft onomkeerbare gevolgen voor onze planeet. Vlak voor de internationale klimaattop in Polen wordt daarom de noodklok geluid op bijna 250 plaatsen verspreid door heel Nederland, waaronder in Amersfoort.

Wethouder Janssen, Klimaat: ‘Wij luiden de noodklok, omdat iedereen zelf in actie moet komen. Het klimaatprobleem is te groot om aan anderen over te laten. Het begint bij wat we doen en hoe we onze keuzes maken. Wat we eten, wat we dragen, hoe we reizen en hoe we wonen.’

Door het hele land

Van de Sint-Janskerk in Maastricht tot de Westertoren in Amsterdam. Van het carillon in de Grote Kerk in Enschede tot de klokken van één van de oudste kerken van Drenthe in Anloo. Om twee minuten voor twaalf worden er op meer dan 250 plekken in heel Nederland de klokken geluid. Behalve kerken doen ook gemeenten, beiaardiers en moskeeën mee. In elke provincie in Nederland wordt de noodklok geluid en zelfs buiten de landsgrenzen zijn de noodklokken te horen, zoals op carillons in Washington en Sint-Petersburg. Gestimuleerd door de Groene Kerken en de Raad van Kerken in Amersfoort doen ook minstens 7 plaatselijke kerken mee.

Reacties

Cookieinstellingen