Nationale veldrit Amersfoort voor laatste keer in Bos Birkhoven

Foto: Stichting WielerPromotie Amersfoort/Fiets033

De Nationale Veldrit Amersfoort op 8 december wordt dit jaar voor de 39e keer georganiseerd en samen met Lieshout heeft  Amersfoort hiermee de oudste veldrit van Nederland in huis.

Het parcours voor de verwachte 400 deelnemers met een totale lengte van 2.500 meter is met deze editie helaas voor de laatste keer in het Bos Birkhoven nabij het Dierenpark Amersfoort. De organisatie krijgt voor een vervolg van de veldrit in het Bos Birkhoven helaas voor de komende jaren geen toestemming meer van het Utrechts Landschap. Het zal dan ook voor een vervolg van de veldrit voor WVEemland/Fiets033 een uitdaging worden om een geschikt parcours in Amersfoort te vinden.

De Amersfoortse veldrit telt mede mee voor de KNWU TOP-competitie 2018/2019  (m.u.v. de elite), wat ook inhoudt dat de hele top  op 8 december aanwezig is, zoals oud prof Erik Dekker. De categorieën bestaan uit: Nieuwelingen, Junioren, Elite/Belofte, Masters 40+, Sportklasse/Amateurs en bij de vrouwen: Elite/Belofte, Junioren en Nieuwelingen.

Er ligt wederom een mooie wielersport dag voor Amersfoort en omstreken in het verschiet met ook dit jaar weer gratis toegang en de  verkrijgbare smaakvolle snert en warme worst.

Historie Nationale Veldrit Amersfoort

In 1976 bestond de Wielervereniging De Pedaalridders 50 jaar en ook in dat jaar werden er diverse wielerevenementen georganiseerd door de genoemde vereniging. De toenmalige jeugdleider en clubsponsor Jan van Ekeren van Cafetaria Puntenburg kwam destijds met het idee om ook eens een veldrit te organiseren. Hij trainde toen als jeugdleider met een grote jeugdploeg veel in Bos Birkhoven.

De eerste veldritten werden jarenlang verreden op de eerste zaterdag na het Nationaal Kampioenschap in de maand januari, hetgeen ook altijd een gunstige datum bleek. Al jarenlang komen vele kampioenen naar dit evenement. Het prachtig parkoers en hoogteverschil in Bos Birkhoven is altijd zeer in trek gebleken bij de veldrijders. Het evenement weet veel inschrijvers te begroeten: meer dan 400 deelnemers. Na het stoppen van Jan van Ekeren wordt de veldrit ieder jaar door het WV Eemland bestuur op de kalender gehandhaafd.  Al jarenlang is het Bos Birkhoven de thuisbasis gebleven, op na twee uitzonderingen na, waarbij werd uitgeweken naar Don Bosco/ de Treek in Leusden. De veldrit zou inmiddels al ruim zijn 40e editie hebben beleefd, maar in de jaren 1980, 2010 en 2012  is de veldrit afgelast geweest vanwege extreme weersomstandigheden.

 

Reacties

Cookieinstellingen