Farel College wint Nationale Mediatheek Trofee 2018

Mediathecarissen van het Farel College met schrijver Alex Boogers.
Foto: Marco De Swart

De Nationale Mediatheek Trofee 2018 is gewonnen door het Farel College uit Amersfoort. De prijs is voor de meest aantrekkelijke leesomgeving voor jongeren, die daardoor aangezet worden tot lezen.

De jury roemt de vernieuwde inrichting van de mediatheek in combinatie met een goede collectie boeken. De tweede prijs gaat naar het Buitenhout College uit Almere en de derde prijs is voor CSG Reggesteyn uit Nijverdal. Felicity Franke van CSG Buitenveldert uit Amsterdam werd gekozen als eerste Mediathecaris van het Jaar. Alle prijzen werden uitgereikt door auteur Alex Boogers tijdens de Dag van het Literatuuronderwijs in de Doelen te Rotterdam.

Om meer jongeren aan het lezen te krijgen zijn boeken en een aantrekkelijke leesomgeving onmisbaar. De Nationale Mediatheek Trofee sluit aan op het gedachtegoed van jeugdboekenauteur Aiden Chambers en is in het leven geroepen om het belang van een goede leesomgeving onder de aandacht te brengen bij mediathecarissen, docenten en leerlingen.

Eerste prijs

De eerste prijs is toegekend aan het Farel College uit Amersfoort. De mediatheek is ruimtelijk opgezet, bijzonder stijlvol ontworpen en biedt de leerlingen voldoende lees- en werkruimte. Daarnaast was de jury onder de indruk van de zichtbare aandacht voor lezen en campagnes die het lezen stimuleren. De eerste prijs bestaat uit een boekenpakket t.w.v. € 1000,-, dat wordt aangeboden door Blz. Dit pakket omvat naast een vrije keuze de elf Leestips van de Jonge Jury, de tien nominaties voor het Beste Boek voor Jongeren én de drie genomineerde titels voor De Inktaap.

Tweede en derde prijs

De tweede prijs gaat naar het Buitenhout College uit Almere en bestaat uit een bedrag van € 750,-, dat ingezet kan worden voor een plan ter verbetering van de mediatheek. Deze prijs wordt beschikbaar gesteld door Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs (BMO). De jury vindt de mediatheek een moderne open plek met een zee aan verblijfsruimte en veel voorzieningen.
CSG Reggesteyn uit Nijverdal wint de derde prijs. Deze ondernemende mediatheek weet veel te bereiken op de school en de mediathecarissen zetten zich sterk in voor leesbevordering. Zij ontvangen een interieuradviescheque t.w.v. € 500,- van InVorm Architecten.

Jury

In totaal waren maar liefst 24 mediatheken genomineerd voor de Nationale Mediatheek Trofee 2018. De jury die voor de lastige keuze stond een winnaar te kiezen, bestond uit Rob Bonneur (eigenaar/architect bij In Vorm Architecten), Joke Boonstra (mediathecaris bij CSG Augustinus, vice-voorzitter van de Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs) en Renée van Randwijk (medewerker evenementen bij Bibliotheek Rotterdam). De bevindingen van de jury staan in het juryrapport.

Mediathecaris van het Jaar

Dit jaar werd voor het eerst de prijs voor de Mediathecaris van het Jaar uitgereikt. Met deze nieuwe onderscheiding wordt de aandacht gericht op het belangrijke werk van de mediathecaris en wordt er erkenning gegeven aan het werk van de drijvende kracht achter de mediatheek. Leerlingen, docenten, collega’s en andere gebruikers van de mediatheken in Nederland konden hun mediathecaris nomineren voor deze titel. Mediathecaris Felicity Franke van CSG Buitenveldert uit Amsterdam nam als eerste winnaar ooit deze prijs in ontvangst: een literair uitje naar keuze.

Nationale Mediatheek Trofee 2019

Vanaf nu hebben leerlingen, mediathecarissen en docenten de mogelijkheid om de mediatheek van hun school te nomineren voor de Nationale Mediatheek Trofee 2019 via nationalemediatheektrofee.nl. Ook kan via deze weg de mediathecaris worden genomineerd voor Mediathecaris van het Jaar.

Reacties