Europees erfgoedjaar gevierd met dichtbundel over Utrechts erfgoed

Parade der Poëten
Foto: Provincie Utrecht

De Utrechtse schrijver Arthur Japin heeft het eerste exemplaar van de dichtbundel ‘Parade der Poëten’ in ontvangst genomen. De bundel bestaat uit de genomineerde en winnende gedichten, waarvan een vijftiental van professionele gastdichters. Hiermee is de poëziewedstrijd, die dit jaar in het teken stond van het ‘Jaar van het Cultureel Erfgoed’, afgesloten.

Het is verrassend om te lezen dat het onderwerp cultureel erfgoed zoveel dichters, amateurs en professionals, heeft geïnspireerd tot zeer gevarieerde poëzie. De keuze aan onderwerpen was verrassend en de kwaliteit van de ingezonden gedichten was hoog. Uit het gebruik van verschillende dichtstijlen en versvormen blijkt maar weer eens hoeveel talent er in de provincie aanwezig is.

Dichters

De poëziewedstrijd werd voor de tweede keer door de provincie Utrecht georganiseerd. Op verschillende plekken in de provincie werden gedichtenwedstrijden over lokaal cultureel erfgoed gehouden. Daarbij werd samengewerkt tussen stadsdichters, plaatselijke bibliotheken, historische verenigingen, literaire organisaties, boekhandels én lokale media. Met geslaagde en goed bezochte bijeenkomsten, waar genomineerde en prijswinnende dichters hun gedichten voorlazen aan het publiek.

Europees erfgoedjaar

In 2018 is er speciale aandacht voor het erfgoed. Om het belang van ons cultureel erfgoed én het behoud ervan te benadrukken, heeft de Europese Commissie 2018 uitgeroepen tot het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Gedurende dit themajaar vinden er allerlei activiteiten en evenementen plaats om zoveel mogelijk mensen, van alle leeftijden en achtergronden het Europees cultureel erfgoed te laten ontdekken en ervan te genieten. Elke maand staat er een nieuw thema centraal. De provincie Utrecht grijpt het Europees Erfgoedjaar aan om het Utrechts erfgoed in de schijnwerpers te zetten.

Bron: provincie Utrecht

Reacties