Historici winnen Amersfoortse Stadsquiztrofee 2018

In de spannende finale van de Stadsquiz bleken de historici uiteindelijk het meeste te weten van de stad. Onderzoeksjournalist Remco Reiding kreeg met zijn compagnon Henk Nagelhout de wisseltrofee van Keistadkenner uitgereikt door burgemeester Lucas Bolsius.

Rijkste Amersfoorter

De finale van de Stadsquiz op 8 november zorgde voor een volle raadzaal. De twintig deelnemers kregen een grote variëteit aan vragen op zich afgevuurd. Er waren makkelijke vragen bij. Zo wist iedereen de  bewoners uit de documentaireserie “Typisch Bloemenbuurt” te herkennen. Andere vragen bleken moeilijker te beantwoorden. Zo was niet Wim Smink of Hans Vahstal de rijkste Amersfoorter, maar voormalig autohandelaar Ben Pon, die vorig jaar van Leusden naar Amersfoort was verhuisd. Amersfoorters moeten de gemeente melden als ze de Japanse Duizendknoop tegenkomen. Maar deze woekerplant werd door vrijwel niemand herkend.

Publieksronde gewonnen door jonge Amersfoorter

Vooraf waren de verwachtingen hoog gespannen bij het duo politici, Hans Buijtelaar en Angelique Noortman, en het duo intellectuelen met hoogleraar Transportbeleid Bert van Wee en winnaar van de voorronde, Lars Slofstra.  De strijd bleek echter vooral te gaan tussen het duo schrijvers Karin Horst en Pieterjan Brands, en het duo dichters Eva Vleeskruyer en Nynke Geertsma en de mediamannen Jeroen van der Schaar en André Dieleman. In de slotrondes kwamen de historici en organisatoren, Hassan Elammouri en Danny de Graaf, langszij.
Nieuw in deze finale was de mogelijkheid om een joker in te zetten op het favoriete thema. Ook was voor het eerst een publieksronde waarbij het publiek een prijs kon winnen. Een jonge saxofonist van Scholen in de Kunst won de publieksprijs.

Presentatie met de nodige humor

Ben van de Burgwal, een van de organisatoren en bedenker van veel vragen, over de finale: “Vooraf is het altijd weer spannend hoe zo’n finale gaat lopen. De deelnemers en het publiek hadden duidelijk veel plezier. Dat kwam ook door Yvonne de Korte en Waldo Volmer die de avond met veel humor presenteerden. De sfeer zat er goed in. Het was kortom een geslaagde avond. Daar hebben ook de saxofonisten onder leiding van Rombout Stegink een belangrijke rol in gehad.”

De volledige uitslag van de finale is terug te lezen op www.archiefeemland.nl

Reacties

Cookieinstellingen