200 scholieren in Utrecht en Amersfoort hacken voor een beter klimaat

Scholieren van Joost van den Vondel (Amersfoort) in actie.
Foto: EIT Climate-KIC

Op 18 en 19 oktober ontwikkelen 200 scholieren van vijf scholen in Utrecht en Amersfoort creatieve oplossingen voor actuele klimaatuitdagingen. Dat gebeurt tijdens de Young Climathon, een speciale hackathon die EIT Climate-KIC organiseert samen met Stichting Technotrend.

Meer zonnepanelen in Amersfoort

De basisscholen Joost van den Vondel en Malelande in Amersfoort hadden vandaag de primeur. Leerlingen uit groep 7 en 8 gingen aan de slag met de vraag hoe meer bedrijfspanden in de gemeente kunnen worden voorzien van zonnepanelen. Dit gebeurde onder leiding van Yvonne Feuerhan van 033 Energie, bedrijfsinitiatief om Amersfoortse woningen te verduurzamen.

De rode draad van de ideeën tot nu? Zonnepanelen moeten mooier, in alle kleuren van de regenboog, en ook: laat reclameletters op grote gebouwen zonnepanelen worden!

Een aardgasloos Utrecht

In Utrecht komen leerlingen van de basisscholen Beiaard en Hoge Raven op 19 oktober op de proppen met creatieve oplossingen voor aardgasloze woningen in Nederland. “Hoe kunnen we de transitie naar aardgasloos wonen in goede banen leiden, zodat iedereen meedoet en we weerstand voorkomen?”, is de vraag die Rianne Bakker van Energie-U, een Utrechtse coöperatie voor groene stroom, de scholieren voorlegt. Vrijdagmiddag buigt de Internationaal School in Utrecht zich ook nog over dit vraagstuk.

Scholieren én klimaatexperts aan ’t denken zetten

De Young Climathon is een van de initiatieven uit het internationale project ‘Green Innovation at schools’ van Climate-KIC. Inez Westermann van EIT Climate-KIC: “We dagen scholieren uit om met ideeën te komen die de energietransitie verder helpen. Van die creativiteit kunnen we veel leren. Bovendien oefenen scholieren tijdens de Climathon skills zoals probleemoplossend en creatief denken – en die vaardigheden kunnen ze in de toekomst zeker ook goed gebruiken.”

Podium voor de beste ideeën

Maurits Groen gaat op 25 oktober in Utrecht in gesprek met een groep scholieren over de beste ideeën uit de Young Climathon. De scholieren pitchen dan de oplossingen die ze hebben aangedragen – en dagen de 250 aanwezigen van de Climate Innovation Experience uit om ermee verder te gaan.

Climathons voor jongeren en volwassenen

De Young Climathon sluit aan bij de Climathon voor volwassenen die op 26 oktober in meer dan 140 steden over de hele wereld plaatsvindt. In Nederland vinden deze hackathons – events waar in kleine groepjes wordt gewerkt aan creatieve, innovatieve oplossingen voor een actueel probleem – dan plaats in Rotterdam en Delft. EIT Climate-KIC, een Europees netwerk dat klimaatinnovaties versnelt en opschaalt op weg naar een klimaatneutrale economie, is de Nederlandse initiatiefnemer van de Climathons.

Reacties

Cookieinstellingen